Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2015 » máj » 28th » Címkék » Alapanyag » Fűszerek » Zöldfűszerek » Babér » Babér

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Mint a legtöbb fűszer, a babér (Laurus nobilis) is több évezredes múltra tekint vissza. Több fajtája  is terem, de egyedül a nemes babér levele fogyasztható élvezettel és kockázat nélkül. Örökzöld fa, amely visszavágás nélkül akár 15 méteresre is megnőhet, de a termesztett babért bokorméretűre vágják vissza. Közel-keleti származású, de a mediterrán országokban széles körben elterjedt, de ma már szerte a világban a fagymentes övezetekben előszeretettel termesztik.

Friss levelei felülről nézve sötétzöldek, a levelek alja pedig világosabb zöld árnyalatú.

Fűszerként is közismert és azt is mindenki tudja, hogy az Ókorban a görögök és a rómaiak egyaránt babérkoszorúval illették a győztes hadvezéreket, sportolókat, költőket. Támaszkodva nagy mennyiségű fogyasztása esetén kábító hatására, a delphoi jósdában a jövendőmondó a jóslat előtt babérlevelet evett a jóslat elmondása előtt.

 

Hogyan használd fűszerként?

Használhatod frissen, ha hozzájutsz. Ennek a legbiztosabb módja, ha nevelgetsz egy babérbokrot magadnak a kertedben, avagy az ablakodban. Ahogy én is ültettem egyet, bár még kicsike, fának nem nevezhető, de még bokornak sem, de majd megnő. A kertben díszcserjének is látványos, de ne felejtsd el, hogy ugyan korlátozottan fagyálló, de ha nem akarod a nevelgetést elölről kezdeni, akkor jobb, ha télire fagyvédett helyre cipeled.

Általánosan azonban a leveleit szárítva használják. Ha már elég nagy a bokrod, akkor a megnyírt ágak leveleit te is megszáríthatod, azonban a legtöbben az üzletekben szerzik be.

Jellegzetes ízét ki ne ismerné, mondjuk a krumpli főzelékből, amelynek elengedhetetlen tartozéka. Azonban érdemes ezen túl is gondolkodni, hiszen a megszokott recepteken túl szinte minden mediterrán ételben, legyen az leves, avagy főétel, jól szerepel. Használd hát bátran!

Főzés befejeztével nem árt kutakodni a levelekért, mert figyelmetlenségből ráharapva… Töményen már nem annyira finom.

 

Ismert gyógyhatásai

A legújabb kutatások alátámasztották, hogy sebgyógyulást hatékonyan támogatja, illetve ígéretes eredményeket mértek a vér cukor és koleszterin szintjének normalizálásában. Támogatja a szervezet inzulin termelését és mindezzel egyidőben csökkenti a cukorbetegség legfőbb kockázatának, az infarktus kialakulásának veszélyét. Mindamellett a tradicionálisan ismert jótékony hatásai:

  • Köptető, hurutoldó, köhögéscsillapító, és fül-orr- és gégefertőzések
  • Vizelethajtó
  • Ízületi és reumatikus fájdalmak csökkentésére
  • Emésztési zavarokra(pl.: puffadás), étvágy és emésztést növelő
  • Vírus-, baktérium- és gombaölő hatású
  • Nyugtató, enyhe altatószer
  • Migrénes fejfájás
  • Ajaksérülések pl. herpesz vírus okozta kellemetlen tünetek enyhítésére

 

Akiket a számok (is) érdekelnek:

A babérlevelek illóanyag tartalma (főként cinede, valamint  cineol ,eukaliptol, eugenol, metil-eugenol, linalool, pinének és még sok más) magas.

A friss levelek meglepően sok C- és A-vitamint tartalmaznak és számtalan ásványi anyag gazdag forrása is egyben.

 

100g-ra vonatkozóan (persze ki fogyasztana belőle ekkora mennyiséget) a napi szükséglet százalékában:

Vitaminok

A 206%, C 78%, K 345%, Folsav 45%

Ásványi anyagok

Kálcium 83%, Réz 46%, Vas 537%, Magnézium 30%, Mangán 355%, Cink 33 %, foszfor 16%, szelén 5%