Mint a legtöbb fűszer, a babér (Laurus nobilis) is több évezredes múltra tekint vissza. Több fajtája is terem, de egyedül a nemes babér levele fogyasztható élvezettel és kockázat nélkül. Örökzöld fa, amely visszavágás nélkül akár 15 méteresre is megnőhet, de a termesztett babért bokorméretűre vágják vissza. Közel-keleti származású, de a mediterrán országokban széles körben elterjedt, de ma már szerte a világban a fagymentes övezetekben előszeretettel termesztik.
Friss levelei felülről nézve sötétzöldek, a levelek alja pedig világosabb zöld árnyalatú.
Fűszerként is közismert és azt is mindenki tudja, hogy az Ókorban a görögök és a rómaiak egyaránt babérkoszorúval illették a győztes hadvezéreket, sportolókat, költőket. Támaszkodva nagy mennyiségű fogyasztása esetén kábító hatására, a delphoi jósdában a jövendőmondó a jóslat előtt babérlevelet evett a jóslat elmondása előtt.
Hogyan használd fűszerként?
Használhatod frissen, ha hozzájutsz. Ennek a legbiztosabb módja, ha nevelgetsz egy babérbokrot magadnak a kertedben, avagy az ablakodban. Ahogy én is ültettem egyet, bár még kicsike, fának nem nevezhető, de még bokornak sem, de majd megnő. A kertben díszcserjének is látványos, de ne felejtsd el, hogy ugyan korlátozottan fagyálló, de ha nem akarod a nevelgetést elölről kezdeni, akkor jobb, ha télire fagyvédett helyre cipeled.
Általánosan azonban a leveleit szárítva használják. Ha már elég nagy a bokrod, akkor a megnyírt ágak leveleit te is megszáríthatod, azonban a legtöbben az üzletekben szerzik be.
Jellegzetes ízét ki ne ismerné, mondjuk a krumpli főzelékből, amelynek elengedhetetlen tartozéka. Azonban érdemes ezen túl is gondolkodni, hiszen a megszokott recepteken túl szinte minden mediterrán ételben, legyen az leves, avagy főétel, jól szerepel. Használd hát bátran!
Főzés befejeztével nem árt kutakodni a levelekért, mert figyelmetlenségből ráharapva… Töményen már nem annyira finom.
Ismert gyógyhatásai
A legújabb kutatások alátámasztották, hogy sebgyógyulást hatékonyan támogatja, illetve ígéretes eredményeket mértek a vér cukor és koleszterin szintjének normalizálásában. Támogatja a szervezet inzulin termelését és mindezzel egyidőben csökkenti a cukorbetegség legfőbb kockázatának, az infarktus kialakulásának veszélyét. Mindamellett a tradicionálisan ismert jótékony hatásai:
Akiket a számok (is) érdekelnek:
A babérlevelek illóanyag tartalma (főként cinede, valamint cineol ,eukaliptol, eugenol, metil-eugenol, linalool, pinének és még sok más) magas.
A friss levelek meglepően sok C- és A-vitamint tartalmaznak és számtalan ásványi anyag gazdag forrása is egyben.
100g-ra vonatkozóan (persze ki fogyasztana belőle ekkora mennyiséget) a napi szükséglet százalékában:
Vitaminok
A 206%, C 78%, K 345%, Folsav 45%
Ásványi anyagok
Kálcium 83%, Réz 46%, Vas 537%, Magnézium 30%, Mangán 355%, Cink 33 %, foszfor 16%, szelén 5%