Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2015 » június » 9th » Címkék » Alapanyag » Zöldségek » Paprikák » Magyar fehér paprika

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Ami voltaképpen étkezési zöldpaprika, de ha teljesen beérik, akkor piros. Kell ennél magyarabb paprikafajta? Mégis TV paprikának feliratozzák a piacon, meg az üzletek polcain, ami korántsem azt jelenti, hogy TV nézés közepette snack szerephez jutna, hanem az egyik felhasználási területére utal. Töltheted, azaz TölteniValó paprika.

Felesleges túlzottan körülírni megjelenését, ki ne ismerné fel azonnal a piacon ezt a jellegzetesen magyar csemegepaprika fajtát, ami nem is egy fajtát, hanem megszámlálhatatlanul sok fajtát takar. Ezek közül a Cecei paprika kiérdemelte a bejegyzett hungaricum címet. Ennek a elefántcsontszínűen fehér zöldpaprika bogyótermése lecsüngő, háromrekeszű, testes paprika. Hossza 10 cm, míg legszélesebb pontja 5 cm, a végén elhegyesedő formájú, azaz valóban nem mondható karcsúnak. Héja igen vékony, húsa 4-5 mm vastag.

 

Mennyire magyar a Magyar fehér paprika?

Ha a történetére tekintünk, azt jobbára mindenki tudja, hogy Európában Kolombusz utazásai kapcsán került (mint fő útvonal). Szinte robbanásszerűen terjedt, így Magyarországra is eljutott alig 100 esztendő alatt. Először még dísznövényként, ami nem csoda, ki ne nézegette volna kertjében (ha van) elültetett paprika szépségét, ahogy növekednek, majd színt váltanak ezek a fénylő héjú, szép paprikabogyók.

Méltán híres fűszerpaprikánk más útvonalat járt be, hazánkba a török közvetítéssel került.

A csemege paprikáinkat is közvetetten a törököknek köszönhetjük, hiszen éppen a török elnyomás elől menekülő bolgárok hozták magukkal nem csak az ősfajtákat, de a termesztési módszereket is a 19. szd. második felében. Ezek a paprikafajták is országunk délvidéki tájain találtak kivételesen előnyös termesztési körülményeket, a bolgárkertészek technikáját pedig a magyar parasztság is leleményesen adaptálta, majd fejlesztette tovább.

Magyarország pedig a gyorsan profitált a gazdasági lehetőségből és paprikatermelő „nagyhatalommá” nőtte ki magát mennyiségben (beleférünk a 10 legtöbb paprikát termelő ország közé) és minőségben egyaránt. A magyar paprika pedig fogalommá vált

 

Scoville értéke:  0-10 000 (fajtától függően)

 

Hogyan használd?

A csemege paprika kiválóan használhatod nyersen, előnyös élettani hatásait így kamatoztathatod leginkább (Ilyenkor mindig a gyerekkorom jut eszembe, ahogy a felnőttek a tányérra öntött kis kupac sóba mártogatták a paprikát és más zöldségeket. Szerencsére ilyet már ritkán látok, a paprikának kiváló íze van só nélkül is).

Főzhetsz vele, változatosan, nem kell leragadni a töltött paprikánál és a lecsóféleségeknél.

Nem utolsósorban jól savanyíthatod is.

 

Hogyan tárold?

Mosatlanul egy hétig biztosan eláll a hűtőszekrényed páradús rekeszei egyikében. Nedvességet gyorsan veszít, ezért ha igazán frissen akarod minél tovább tárolni, betekerheted nedves papírtörlőbe.

 

GOCK receptek Magyar fehér paprika felhasználásával:

Töltött paprika (és paradicsom) recept

Lecsó, de szokatlanul recept

 

Egészséges, mert:

  • Étvágyjavító, emésztést elősegítő.
  • Fogyókúrás diétában előnyös (alacsony kalória tartalom és anyagcsere gyorsító hatás)
  • Javítja a szívműködést és vérkeringést
  • Előnyös alapanyag cukorbeteg étrend kialakításában
  • Gyulladáscsökkentő
  • Fájdalomcsillapító (reuma, migrén, fogfájás)
  • Enyhén vízhajtó
  • Erősíti az immunrendszert
  •  Baktérium- és, vírusölő hatású (ételben is)

 

Mindez számokban:

10 dkg nyers  paprika mindössze 20 kalóriát tartalmaz (kiváló alapanyag energiaszegény, fogyókúrás étrendhez).

Ugyanekkora mennyiség a napi szükséglet százalékában tartalmaz:

Vitaminok

C 250-500% (érettségtől függően), A 100%, B1 3%, B2 4%, B3 5%, B6 7%, E 10%, K 5%

Ásványi anyagok

Kálium (K) 4%, Magnézium 3%, Vas 3%,  Foszfor 3%, Réz 2,5% Mangán 4%