Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2016 » január » 20th » Címkék » Alapanyag » Fűszerek » Szárított fűszerek » Sáfrány » Sáfrány

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Amit biztosan tudsz a sáfrányról, hogy egy drága szárított bibeszál, ami sárga (nem a fűszer, mert az mélyvörös) színt ad az ételnek. Ha ennyivel beéred, akkor ne is olvasd tovább, lapozz tovább, ha azonban többet is szeretnél megtudni a sáfrányról, akkor…

Egy kis történelem

A sáfrány, mint a fűszernövények többsége is, többévzredes múltra tekint vissza. Történészi kutatások szerint Irán tekinthető a növény (crocus sativus) őshonának. A neve is innen származik: Zafaraan (sárga). Akárhogy is telt az idő, egyvalami nem változott, az pedig a sáfrány begyűjtési módszere, így napjainkban is kézzel szedegetik a virág bibéjét. A virág évente egyszer, két-három hétig virágzik. A hagyományok szerint csak hajnalban érdemes begyűjteni, amikor a nap sugarai még nem érintették és halványították aromáját. Az arab világban van olyan terület, ahol csak szűz gyermeklányok érinthették.

Ha belegondolsz mennyi, de mennyi virág bibéjét kell eltávolítani és speciális eljárással megszárítani, hogy egy kilogram sáfrányhoz juthassanak, érthető, hogy miért a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. Nem csak a színe aranylik, de az ára is az aranyéval vetekszik. Ennak megfelelően a gazdagság szimbóluma is volt, használatával sokszor a tehetősséget mutatták és igazán megbecsült vendégnek érezhette magát az, akit a vendéglátók sáfrányos étellel kínáltak.

Krisztus születése előtt a Közel-Keleten már elterjedt fűszer volt. Első írásos utalás szerint az egyiptomi fáraók (Kleopátra is) használták aromás esszenciáját csábításra, illetve szent helyeiken kézmosásra. Kleopátra szerint elég volt sáfrányos fürdőt venni, hogy a lenge ruházat alól felszálló illat felcsigázza a férfiak nemi vágyát (Vagy a lenge ruha? Vagy, amit alatta látni véltek?).

Az ókori görög, majd a római kultúrában is megkülönböztetett tisztelet övezte, használták szinezésre, illatosításra, álmatlanság illetve a másnaposság kezelésére.

Európába elsőként a mór hódítók hozták be és tették az andalúz konyha elengedhetetlen elemévé. A középkorban először Angliában, majd Velencében lett népszerű, Magyarországon Mátyás király korában az udvari konyha meghatározó fűszere vált. Értékessége miatt nem meglepő, hogy előszeretettel hamisították is, amit nem egy királyság halálbüntetéssel is sújtott.

Indiában nem csak kultikus fűszer, hanem univerzális gyógyászati alapanyag (más Távol-Keleti országokhoz hasonlóan) és a sáfrány tisztelete egészen odáig terjedt, hogy a nemzeti zászlójuk sárga színe is erre a fűszerre utal.

Hogyan használd fűszerként?

Porított formában ne vásárold meg, az egész sáfrányszálak vörös színűek, így ha a csomagolás megbarnult szálakat tartalmaz, hagyd inkább a polcon.

A sáfrány főzés hatására veszít aromájából, így amennyire lehet, csak a főzési folyamat végén add az ételhez. Ha kissé kesernyés ízétől szeretnél megszabadulni, akkor alufólia közzé zárva, dörzsöléssel eltávolíthatod azt. A felhaszálás legjobb módja, ha a megdörzsölt szálakat egy kevés langyos vízbe áztatod.

Íze édeskés, kissé kesernyés, erősen aromás illattal bír. Pusztán ételszínezéknek használni vétek, ilyen esetekben használj inkább helyette kurkumát vagy sáfrányos szeklicét.

A nálunk kapható sáfrány általában Iránból, Indiából, Marokkóból származik, de Európában is termelik, Görögországban és Spanyolországban, sőt egy kis svájci faluban is.

Különböző országokban a sáfrány nemzeti ételek és italok nélkülözhetetlen ikonikus eleme lett:

  • Indiában a curry fűszerkeverék meghatározó része, valamint használják édeségek és fagylaltok ízesítésére.
  • Észak-Olaszországban és Svájcban a rizottó elsődleges fűszere.
  • Szaud-Arábiában az arab kávé elképzelhetetlen nélküle.
  • Spanyolországban a méltán híres Paella elhagyhatatlan fűszere.

Az autentikus arab, mediterrán vagy Távol-Keleti ételekben mindenképpen használd, általánosságban kísérletezhetsz vele halas, rizses ételekben. Ugyancsak eredményesen ízesíthetsz vele leveseket, paradicsomos vagy éppen burgonyás ételeket.

Sáfrányos GOCK receptekért kattints ide: Sáfrány

  

Ismert gyógyhatásai

A tradícionális gyógyításban, elsősorban a régmúlt korokban előszeretettel használták többek között:

  • Izületi bántalmakra
  • Fertilitás fokozására
  • Vese és máj problémákra
  • Fertőzések kezelésére
  • Szíverősítőnek
  • Menstruációs gondok kezelésére

 

Akiket a számok (is) érdekelnek:

Manapság a sáfrányt nem az egészséges mivolta miatt fogyasztjuk, arról nem is beszélve, hogy ételeinkbe igen kis mennyiségben kerül, így szinte lényegtelen adat az összetevői. Pusztán csak érdekesség szempontjából érdemes megemlíteni, hogy 2 g sáfrány (nem meglepő módon) mindössze 6 kalóriát tartalmaz, a vitaminok közül egyedül a C-vitamin tartalma éri el a 3%-át a napi szükségletnek, míg az ásványi anyag tartalmából a mangán emelhető ki a maga 28%-os értékével.