Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2017 » február » 8th » Címkék » Alapanyag » Zöldségek » Batáta » édeskrumpli » Batáta, avagy édesburgonya

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Az édesburgonya a burgonyához csak megjelenésében hasonló, de botanikai rokonságot nem mutató növény gumója. Noha jó ideje már a nagyobb hipermarketek polcain és igényesebb kínálattal rendelkező piacok standjain állandóan megtalálható, széleskörben a magyar konyhákban nem elterjedt alapanyag. Pedig…

Az édesburgonya abban is hasonlít a burgonyához, hogy olyan, hogy Édesburgonya nem is létezik, inkább egy többszáz fajtából álló családról van szó, melynek egyedei akár jelentős mértékben is eltérhetnek egymástól. Akárcsak a burgonyánál, ahol a komoly burgonyafogyasztási kultúrával rendelkező országok üzleteiben szinte megszámlálhatatlan számú fajták sorakoznak az üzletek polcain. Gyerekkoromban ez még idehaza is másképpen volt, manapság sajnos lassan (hála a „hiperkultúrának”) eljutunk oda, hogy lehet kapni: főznivaló burgonyát és sütnivaló burgonyát. Szomorú, nem?

Visszatérve az édesburgonyához, nálunk (az európai kultúrájú más országokhoz hasonlóan) szinte csak a narancssárga húsú fajtája kapható, de létezik és használatos fehér, rózsaszín, mélylila húsú fajtája is. Szezonja november és december, de ennek ellenére egész évben kapható.

Maga a növény az amerikai kontinensen őshonos és többévezredes múltra tekint vissza. Európába már első útjáról Kolombusz hozta magával és a spanyol és portugál felfedezők/hódítók indították világkörüli útra. A Fülöp szigetek a spanyolok, míg Afrika, India, Indonézia a portugálok számlájára írható. Bármennyire is világhódító lett az édesburgonya, továbbra is az amerikai konyha védjegye a napjainkban is. Hálaadás ünnepe nem képzelhető el az édesburgonya nélkül, de a karácsonyi menüben is szinte mindig helyet követel magának.

A narancssárga húsú édesburgonya csak az 1900-as évek közepén lett népszerű az Egyesült Államokban és megkülönböztetésképpen a Yam nevet kapta. A szín magas béta karotin tartalomra vezethető vissza.

Miért egészséges az édesburgonya?

Az édesburgonya viszonylag alacsony kalóriatartalmú, de vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Fogyasztásának számos kedvező, olykor meglepő élettani hatásai vannak. 

Leginkább szénhidrát és béta-karotin tartalma kiemelkedő, de más vitaminokban, így C vitaminban is igen gazdag. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést,és magas antioxidáns tartalmánál fogva különböző rákbetegségek megelőzésében fontos szerepet játszhat, leginkább az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának veszélyét csökkenti (vese, bél és gyomor). Csökkenti a szervezet nehézfém szennyezettségének káros hatásait.

Neve félrevezető, hiszen éppen cukorbetegségben szenvedők számára fogyasztása nem csak hogy megengedett, de ajánlott is, hiszen az édesburgonya szabályozza is a vércukorszintet, különös módon akkor, ha az édesburgonyát pároljuk. Más betegségekben, mint asztma, gyomorfekély, szenvedők számára is ajánlott a fogyasztása.

Mindez számokban:

100g főtt édesburgonya 90 kalóriát tartalmaz.

Az egy napra javasolt mennyiségéhez képest 13% növényi rostot tartalmaz.

Vitaminok

A 640%, C 26%, B1 8,5%, B2 8%, B3 9.5%, B6 14,3 %,

Ásványi anyagok:
Mangán 25%, réz 18%, kálium 14%, foszfor 8%


Hogyan tárold?

Hűtőszekrényben tárolva íze romlik, így inkább tárold 15 fok alatti, sötét és száraz helyen, azaz az éléskamrádban pont jó helye lesz vagy két héten át anélkül, hogy megromlana.

Hogyan használd?

Elsősorban köretként, leginkább párolva, ha teheted, gőzpárolóban. Így nem csak ízletes marad, hanem élettani hatásait is jobban kifejti. Használhatod stir and fry jellegű ételekben is, de még süteményeket, tortákat is süthetsz vele.

A burgonyához hasonlóan hámozás után gyorsan megbarnul, így használd fel azonnal vagy tartsad víz alatt.

GOCK receptek Batátával:

Kacsamáj batátán

Rizottó is, meg nem is

Hal és édeskrumpli Torchetti

Mungó bab főzelék

Tsimmes és az ananásszal beborított lazac

Csokoládés cranberry torta