Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2018 » április » 3rd » Címkék » Alapanyag » Babok » Adzuki bab » Adzuki bab

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Akár hallottál már erről az apróságról, akár nem, elég a nevét hallani ahhoz, hogy tudjad, ez a babfajta ázsiai eredetű. Pontos származási helye nem ismert, valószínűleg Kína vagy Japán. A sok-sok évszázados múltra visszatekintő rendkívül egészséges adzuki vagy másnéven aduki bab (Vigna angularis) valóban aprócska, mérete nem nagyobb 6-8 mm-nél. Kerekded formájú, színe vöröses, jellegzetes ki fehér csíkkal díszített. Íze jellegzetesen édeskés.

Miért egészséges az adzuki bab?

A kutatások azt mutatják, hogy az adzuki bab lassítja az öregedési folyamatokat, erősíti a szívet, megelőző hatással bír bizonyos rákfajtákkal szemben, karbantartja a vércukor szintet, roborizál, de mindezt úgy, hogy a fogyókúrás és/vagy a vegetáriánus étrend része lehet.

Az adzuki bab igen gazdag protein és növényi rostokban, emellett olyan enzimet tartalmaz, amelyik eredményesen bontja le a komplex szénhidrátokat, így az étrendbe iktatva segíti a már kialakult cukorbetegség szinten tartását vagy segít annak kialakulásának megelőzésében.

Magas protein tartalma izomerősítő, edzésprogramok kiegészítőjeként segít az izmok felépítésében és megerősítésében. Egyébként is alacsony kalória és zsírtartalma mellett fogyasztása hosszantartó telítettségi érzéssel jár, magyarul nem eszünk sokat, mert nem vagyunk éhesek.

Magas folsav tartalma miatt fogyasztása ajánlatos áldott állapotban lévő nőknek.

 

Mindez számokban:

100 g főtt adzuki bab 128 kalóriát tartalmaz, ami a napi szükséglet 6 %-a.

Szénhidrát tartalma a napi szükséglet 8%-át teszi ki, míg növényi rost tartalma a szükségesnek 29%-át, protein tartalma pedig a 15%-át is eléri.

Vitaminok

B1 8 %, B2 4 %, B3 4 %, B6 5 %, Folsav 30 %

Ásványi anyagok:

Mangán 29 %, foszfor 17 %, kálium 15%, réz 15%, magnézium 13%, cink 12%, vas 11%, kalcium 3%, szelén 2%

 

Hogyan tárold?

Lezárt tárolóedényben száraz és sötét helyen, azaz az éléskamrádban pont jó helye lesz.

Hogyan használd?

Ázsiában elsődlegesen édességekben használják, a csokikrémszerű babpasztát előszeretettel kenik tortalapok közé. Ezen felül stir and fry jellegű ételekben, levesekben vagy éppen gazdag pörköltekben.

 

GOCK receptek adzuki babbal: 

Eurázsiai zöldségleves recept

Adzuki bableves recept