Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » GOCKburger III.: Cukkinis csirkeburger recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A GOCKburger sorozat legújabb darabja mi más lehetne, mint egy újabb variációja a hamburger műfajának. Persze meglehetősen szabadon értelmezve a megszokott szabályokat és vegyítve játékos elemekkel. Mielőtt bárki azt hinné, hogy...

De nem.

Készítek én "rendes" hamburgereket is, egyszer majd rászánom magam, hogy egy klasszikus is megjelenjen a palettán. De most vissza a legújabb játékhoz...

Ezúttal a húsban semmi különös, egyszerű, fűszerezett, serpenyőben grillezett csirkemell. Semmi különös tehát, hacsak az nem, hogy ezúttal a hús nem kapott helyet a "zsemlében", hanem kiszorult onnan a salátalevéllel együtt. A zsemlét ezúttal cukkini tócsniféleség helyettesíti, benne sajtos szósszal, (új)hagyma karikák és paradicsom szeletek társaságában. Jutott még bele mozzarella sajt is, a maradék még a tetetéjére és a sütőben lett azzá, ami, mielőtt a tányéron helyet foglalt folna. Ezúttal a krumpli maradt ki a "normális" és a megszokott tartozékok közül, de a cukkini tócsni nem csak a hamburgerzsemlét helyettesíti kiválóan, de a sült krumplit is szükségtelenné teszi.

A cukkini tócsnikhoz évekkel ezelőtt, egy főzőiskolában tanulgatva kerültem közel, azóta a család ifjú tagjai nagy várakozására és örömére újra és újra az asztalra kerül. Jó ötletnek tartották, örömmel befalták, bár a végén a legkisebb halkan megjegyezte, hogy azért ez nem olyan hamburger, mint a ...

Hát nem. Mert ez GOCKburger!

Érdekelnek a többi GOCKburger variációk? Kattints ide: GOCKburgerek

Amíg a sajtszósz önálló életre nem kel receptformában az oldalon, a receptjét itt találod:

Egy lábasban keverj össze 50 ml tejet, ugyanennyi tejszínt. Adj hozzá egy összezúzott fokhagymát, kb 5 dkg reszelt vörös cheddar és 2 dkg parmezán sajtot, egy teáskanál dijoni mustárt. Forrald össze és lassú tűzön 6-8 percig kevergesd, amíg a sajtok szépen el nem olvadnak. Ízesítheted egy kevés fűszerpaprikával és/vagy Worcestershire szósszal.

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

4 db
csirkemell filé
4 db
salátalevél (megmosva, lecsepegtetve)
40 dkg
Cukkini (nagylyukú reszelőn lereszelve)
15 dkg
Liszt
2 db
Tojás
10 dkg
Mozzarella sajt (lereszelve)
2 db
Újhagyma (karikára vágva)
1 db
Paradicsom (vékonyan szeletelve)
  kis
olivaolaj
1 dl
sajtszósz
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Szurokfű (avagy oregano, szárított, ízlés szerint)
  kis
Fokhagymapor (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Öt evőkanál olívaolajban keverd el a tetszésed szerinti sót, borsot, fokhagymaport és szurokfüvet (vagy bármi más, neked tetsző fűszerkeveréket) és pácold meg benne a húst, amíg a többi feladattal végzel.
  3. Készítsd el a sajtszószt, ahogy szeretnéd vagy bármilyen más, kedvedre való szószt.
  4. Reszeld le a cukkinit, add hozzá a lisztet, a tojásokat és ízlésed szerint sózzad és borsozzad.
  5. Hogy valami formája is legyen, deesszertgyűrűben, kevés olajon süssed a cukkini tócsnikat. Én 10 cm-es gyűrűt használtam és nagyjából 7-8 mm vastagon töltöttem fel a gyűrűt a keverékkel.
  6. Mielőtt megfordítanád a tócsnikat, húzd le a gyűrűket. Én egyszerre két gyűrűvel dolgoztam. Süss ki összesen nyolc tócsnikarikát.
  7. Az összeállításhoz kenj meg négy tócsnit a szósszal, oszd el rajtuk a hagymakarikákat, majd tegyél rájuk egy-két paradicsom karikát, végül szórd meg egy kevés reszelt sajttal.
  8. Zárd le a burgereket a maradék tócsnikkal, ha maradt reszelt sajtod, rászórhatod a tetejére és 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssed készre.
  9. Amíg a sütő végzi a dolgát, grillserpenyőben, egy kevés olajon grillezd meg a bepácolt hússzeleteket.
  10. Azonnal tálald.

 

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A kisült burgereket tedd a tányérokra.
  2. Fektess le tányéronként egy-egy salátalevelet, ide fektesd a húst, ami mellé tehetsz még maradék paradicsom karikát és extra adag sajtszószt is.
Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?