Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Előételek » Harcsa tempura recept friss zöldségekkel
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A recept úgy indult, hogy egy barátom kifogott egy harcsát. Szenvedélyes horgász, sok halat fog ki, kedvence a harcsa. Megkért, hogy adjak neki rendhagyó harcsa recepteket: olyat ami nem harcsapaprikás vagy nem rántott harcsa.

A szürke (európai) harcsánk remek halfajta, igazán versenyképes a tengeri halakkal: ízében, állagában és felhasználhatóságában egyaránt. Képzeletben bejárattam a világot a barátomtól kapott harcsafilékkel és kipróbáltam, hogyan működik mexikói, thai vagy most legutóbb japán konyhai ízlésvilágban. Azt gondolom, magyar folyóvizeink harcsája bárhol megállná a helyét, nem is akárhogyan. Úgyhogy ne cseréld le afrikai harcsára, nem éri meg.

Ez a recept japánosan egyszerű, japán technikával és alapanyagokkal készült. Nagyon gyorsan, semmiféle különleges szaktudást nem igénylő, egyszerűen elkészíthető étel. Nagyon könnyű, friss, egészséges zöldségek és hal, ugye milyen jól hangzik?

Nem szereted a halat? Próbáld ki ezt a receptet és meg fogod szeretni. 

Ha a tempura port házilag szeretnéd elkészíteni, itt találod a receptjét: Tempura por

 

Próbáld ki a többi harcsás receptemet is: Harcsa receptek

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
10 perc

Hozzávalók

40 dkg
Harcsafilé (magyar) (kereszt irányban csíkokra vágva)
2 db
Retek (piros) (vékony csíkokra vágva)
1 db
Zöldhagyma (vékony csíkokra vágva)
1 db
sárgarépa (vékony csíkokra vágva)
1 csokor
Snidling (friss) (kb. 4 cm hosszúra vágva)
1 csésze
Víz (jéghideg)
1 csésze
Tempura por
 
Só (ízlés szerint)
 
Bors (ízlés szerint)
 
Növényi olaj (a sütéshez)
4 db
Narancs (kicsavart leve)
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
3 ek
Mirin
2 ek
Halszósz
1 db
Gyömbérgumó (2 cm) (meghámozva és vékony csíkokra vágva)
1 db
Citromnád (nagyon apróra vágva)
3 ek
Pálmacukor (vagy nádcukor)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megjelöltem.
  2. A friss zöldségeket egy keverőtálban jól keverd össze.
  3. Egy kis lábosban keverd össze a narancstól lefelé található összes szószhoz való alapanyagot és lassú tűzön főzd 10 percig.
  4. A lábos tartalmát szűrd le, tedd félre és tartsd melegen.
  5. Sózd és borsozd meg ízlésed szerint a harcsafilé csíkokat.
  6. Egy keverőtálban keverd össze a tempura port annyi jéghideg vízzel, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjál.
  7. Egy serpenyőben hevíts fel annyi olajat, mintha sült kruplit készítenél.
  8. Tedd a harcsacsíkokat a tempurába, csíkonként gondoskodj róla, hogy a tempura jól befedje a halat és a felesleget lerázva róla süsd meg mind a két felét aranysárgára. Legalább két adagban készítsd (a serpenyőd méretétől függ), sütéskor ügyelj arra, hogy a csíkok ne érjenek, ne süljenek össze.
  9. Konyhai papírtörlővel itasd fel a felesleges zsiradékot, majd egyenként forgasd meg a tempurázott halcsíkokat a szószban.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy adagnyi friss zöldséget a tányérra, locsold meg egy kevés szósszal.
  2. Támassz rá kettő (vagy több) tempurázott halcsíkot.
  3. A maradék szószt kis tálkákba oszd szét.
  4. Természetesen nem kötelező pálcikával elfogyasztani, de megpróbálhatod. Hangulatos!
Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?