Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Marhapörkölt recept tarhonyával.
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Vannak receptek, amelyek túlságosan is egyértelműek. Ettől még lehet vitatkozgatni apróságokon, hogy milyen legyen a hús, milyen zsírtartalommal és így tovább... De a pörkölt, az pörkölt. Nem nehéz elkészíteni, mégis van, hogy félresikerül. Kell hozzá némi türelem és figyelem, meg persze minőségi alapanyagok. Ez még a borra is igaz. A legjobb pörköltet is tönkreteszi, ha valami bornak csúfolt löttyöt használsz hozzá, például.

Miért kell bele kurkuma?

Nem, nem kell.

De jó bele. Egyrészt egészséges, másrészt érdekes, egyedi ízt a pörköltnek. Mielőtt bárki a fejemre önt egy vödör hideg vizet... Nem elfelejteni: a kurkuma ugyan valóban ázsiai eredetű fűszer, ugyanakkor már honfoglaló őseink is találkoztak vele a kereskedelmi útvonalakon. És ha már találkoztak vele, bizony, használták is. Akkortájt őseink nem idegenkedtek a gazdag ízvilágtól, bátran és biztos kézzel, jó ízléssel használtak garmadányi fűszert az ételeikben.

Kóstold meg így, szerintem ízleni fog.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Olvass érdekességeket, információkat a receptben használt alapanyagokról itt: 

Paradicsom

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
120 perc

Hozzávalók

60 dkg
marhalábszár (kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (nagy, apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 db
Paradicsom (kis kockákra vágva)
2 db
tv paprika (kimagozva és kis kockákra vágva)
1 db
kurkuma gyökér (meghámozva és lereszelve)
2 ek
Fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény (frissen őrölve)
1 tk
Só (ízlés szerint)
1 mk
Bors (frissen őrölve, ízlés szerint)
1 dl
Vörösbor
  g
víz (szükség szerint)
  kis
Olaj
50 dkg
tarhonya
  kis
petrezselyem (friss, apróra vágva a díszítéshez)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A serpenyőben egy kevés olajon pirítsd meg a vöröshagymát.
  3. Add hozzá a húst és a kurkumát, majd pirítsd meg, amíg levet ereszt.
  4. Vedd le a hőforrásról és szórd meg a paprikával és őröld rá a köményt, jól keverd össze.
  5. Tedd vissza a hőforrásra és önts rá egy kevés vizet, valamint ízlésed szerint sózzad és borsozzad.
  6. Csökkentsd a hőt és szépen lassan pároljad, ügyelve arra, hogy mindig legyen alatta folyadék, de sosem túl sok.
  7. Amikor a hús majdnem puha, öntsd fel a borral, add hozzá a zöldpaprikát, a paradicsomot és a fokhagymát.
  8. Párold készre.
  9. Közben egy kevés olajon pirítsd meg a tarhonyát, majd sós vízben főzd készre.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj egy-egy adag pörköltet és tarhonyát egy tányérba és szórd meg aprított petrezselyemmel.

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?