Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Rebarbara krémleves recept
Rebarbara krémleves
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Valaha a házunk előző tulajdonosa (gondolom, komolyan véve, hogy a rebarbara megállja a helyét dísznövényként is) a díszkertbe ültetett egy tő rebarbarát. Aztán ottfelejtve a környező bokrok fölé magasodtak, átnőttek rajta. Egy ideig hagytam a helyén és szedegettem a kissé satnya szárait. Más bokrok árnyékában ennyire futotta erejéből.

Idén tavasszal egy nagy elhatározással úgy döntöttem, hogy átszállítom a konyhakertbe. Ha már így tettem, rögtön ketté is választottam a tövet. Azt reméltem, hogy a napos, trágyázott földben erőre kap és tisztességes vastagságú szárakon hatalmas útilapu-szerű leveleket növeszt. Tízcentis levélkék voltak az átültetéskor. Ez nem nőtt, de sorra lekonyult, majd elszáradt. Mind.

Szomorúan nézegettem, mi történik. Aztán egyszercsak történt valami. Új hajtások jöttek a tövekről. Sok. Aztán ezek az új hajtások nagyra nőttek. Egy satnya rebarbara tőből kettő szép és egészséges lett.

Az őszi betakarítás részeként a legnagyobb szárakból most leves készült. 

Ezúttal a csicsóka játszotta el a sűrítő szerepet, a répa pedig színt, a rebarbara pedig ízt adott az ételnek.

Ezúttal sütve. Annyira hozzászoktam a koktélparadicsomok sütőbeni feldolgozásához... 

Csicsóka híján kiválthatod azt édesburgonyával, ebben az esetben a répa színére sem lesz szükséged. Az édesburgonya igazán hatékony 2 az 1-ben megoldás.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Levesbetétként ezt a receptem ajánlom a figyelmedbe: Kruton, azaz pirított kenyérkocka házilag recept

 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

25 dkg
rebarbara (szára megtisztítva és centiméteres darabokra vágva)
50 dkg
csicsóka (meghámozva és vékonyan szeletelve)
75 dkg
sárgarépa (meghámozva és centiméteres darabokra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
50 ml
olivaolaj
15 dl
Zöldség alaplé
4 dl
Tejszín
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Szerecsendió (frissen reszelve)
  kis
Szegfűbors (frissen őrölve, opcionális)
Elkészítés: 
  1. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Tedd a rebarbarát, a csicsókát, a sárgarépát és a fokhagymát egy sütőtálcára. Locsold meg az olajjal, sózd és borsozd ízlésed szerint, ha gondolod akkor még szegfűborssal is ízesítheted. 
  4. Jól forgasd össze, terítsd el egyenletesen a sütőtálcán majd süsd 25 percig a sütőben.
  5. Közben melegítsd meg/készítsd el a zöldség alaplevet.
  6. Kotord a sütőtálca tartalmát az alaplébe, majd közepes hőfokon főzd tovább 10 percig.
  7. Turmix géppel pépesítsd, majd sűrűszövésű szitán törd át.
  8. Öntsd fel a tejszínnel, tedd vissza a hőforrásra és alacsony hőfokon melegítsd össze. Közben ízlésed szerint ízesítsd reszelt szerecsendióval és ha kell, sóval, borssal.

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Csak szedjed...

Fogyaszd krutonnal és/vagy díszítsd zöldfűszerrel (én éppen a thai bazsalikomot találtam virágzó állapotban a konyhakertemben).

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve