Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Jelentése: "gitárhúr"
 
Származási hely: Közép és Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete: 1,7 mm széles és 1,7 mm vastag, hossza 250 mm
 
Másnéven: Maccheroni alla Chitarra, Tonnarelli, Troccolli
 
 
Amit a Spaghetti alla Chitarra tésztáról GOCK gondol:
 
Abban az időben, amikor én zenét kezdtem hallgatni (először a rádióban, majd lemezekről, még későbben pedig az Ifjúsági Parkok koncertjein) a gitárok alkották a menő zenekarok alapjait. Én sem voltam mentes attól, hogy lessem, kedvenc zenészeim milyen gitárokon szólaltatják meg a zenéjüket. Biztosan a "Több, az jobb" bűvöletében a 12 húros gitárokért voltam odáig.
 
Akkoriban aligha dobott volna fel egy Chitarra a maga mondjuk 72 húrjával, pedig... Ha zenélni nem is lehet igazán ezen az ősrégi tésztakészítő eszközön (bár pengetve a húrokat azért persze meg is szólal), de metélt tésztát készíteni azonban jól lehet rajta. Eredete igazából a homályba vész (és nem csak Olaszországban, hiszen Kínában is találtak hasonló eszközt ásatási leletként), de már a kora középkorból származó feljegyzések is utalnak létére.
 
Maga az eszköz végtelenül egyszerű: keményfa doboz, felhúrozva vékony drótokkal. A húrok száma és sűrűsége szabja meg a metélt tészta szélességét, ami általában egybeesik a kinyújtott tészta vastagságával is, így a metélt tészta négyzet keresztmetszetű lesz, legtöbbször spagetti vastagság körüli méretben.
 
Hagyományosan tojás hozzáadásával készült tésztából készítik és húsos szószokat kínálnak hozzá sertésből vagy még gyakrabban bárányból. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept::