Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Tárkonyosan csülkös bableves recept
Csülkös bableves
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Nem mindig...

...száll el az agyam. 

Nagyon sokszor esik jól egy-egy egyszerű étel. Ebben a receptben különlegességet éppen nem találsz, nagyjából olyan, ahogy te készíted. Vagy mégsem? Nézd azért meg a receptet, mert lehet hogy néhány apró, megfontolandó másságot találsz azért benne.

Senki ne vessen meg azért, ha nem 100%-ban követem a "magyar bogrács szabályokat", hagyományokat stb...  

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
180 perc

Hozzávalók

1 db
füstölt csülök
30 dkg
száraz bab (én tarka és fehér bab keverékét használtam)
1 db
Vöröshagyma (apróra vágva)
3 db
sárgarépa (megtisztítva, karikára vágva)
2 g
Fehérrépa (megtisztítva, karikára vágva)
1 fej
fokhagyma
4 dl
Tejföl
2 ek
Liszt
1 ek
tárkony (szárított, morzsolt)
5 dkg
zeller gumó (kis kockákra vágva)
1 tk
őrölt kömény
1 ek
Fűszerpaprika
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 ek
Növényi olaj
1 db
Tojás (a csipetkéhez)
10 dkg
Liszt (a csipetkéhez)
  kis
Só (a csipetkéhez)
Elkészítés: 
  1. Előző nap áztasd be a csülköt és a babot is éjszakára (persze külön-külön...)
  2. Tedd a csülköt egy nagy fazékba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd mondjuk 30 percig, a keletkező habot távolítsd el.
  3. Egy serpenyőben egy kevés olajon (vagy zsíron, ha ragaszkodsz hozzá) pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a zöldségeket és pirítsd három percig.
  4. Vedd le a tűzről, add hozzá a paprikát, jól keverd össze.
  5. Öntsd a serpenyő tartalmát a fazékba, add hozzá a beáztatott babot és a fűszereket is és főzd lassú tűzön, amíg a bab puhára nem fő.
  6. Amíg a leves készül, locsold meg olajjal a fokhagymát és sütőben süsd puhára.
  7. Ha megsült gerezdeket nyomkodd ki a tejfölbe és pürésítsd botmixerrel.
  8. Ha már puha a bab, akkor gyúrd össze a csipetke tésztát és csipkedd a levesbe.
  9. Ha a tészta megfőtt (kb 10 perc), akkor a fokhagymás tejfölhöz add hozzá a lisztet, keverd ki csomómentesre, majd habard be a levest.
Ötletek a tálaláshoz: 

Válaszd le a húst a csontról. Szedj a levesből a sűrűjét tányér közepére egy halomba, szórd körbe hússal, majd öntsd fel lével, hogy a halom csúcsa középen még éppen kilátszódjon.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve