Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Desszertek » Torták » Sütemények » Egyéb desszert » "Tetthely", avagy héjában sült mangó túrógombóccal és édes kókusztej szósszal

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ránézésre talán nem gondolnád, hogy milyen könnyen és gyorsan elkészíthető receptet látsz. Talán azt sejtheted, hogy nagyon-nagyon finom! Én nagyon szépnek is találom. Kiindulási alapként a thai konyha szokásait használtam, de ezt a receptet én találtam ki ebben a formájában. A recept formailag egy elképzelt gyilkosság tetthelyét jeleníti meg a gasztronómia nyelvén és szabadon értelmezve.

"Arccal előre fekszik a földön... A golyó a hasán találta el, áthatolt a testén és hatalmas sebet ütött a hátán. A bőr felrepedt és kinyílt ahol a golyó távozott a testéből..."

Így indult a Tetthely receptjének története. Nem ez az első saját receptem, ami úgy születik, hogy beugrik egy kép. Nem egy étel képe, hanem egy teljesen más valaminek a képe. Jelen esetben egy tetthelyé. Egy gyilkosság elképzelt helyszínéé. Amit az Angyalszív című film inspirált és nem a Tetthely...
Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

2 db
Mangó (félbevágva és kimagozva)
2 doboz
Kókusztej (800 ml)
6 ek
Nádcukor
1 db
Gyömbérgumó (2 cm) (lehámozva és lereszelve)
2 db
Lime (kicsavart leve)
15 dkg
Túró
1 ek
Méz
1 ek
Jalapeno paprika (piros, üvegben eltett)
1 ek
Kókusz reszelék
2 ek
Gabona pehely (mozsárban összetörve)
1 ek
Étcsokoládé (lereszelve)
Elkészítés: 
  1. A mangókat a mag élénél hosszában vágd körbe. Éles késsel a mag mentén körben haladva vágd le az egyik felét a magró. Ne sértsd meg a héját és igyekezz minél kevesebb mangóhúst a magon hagyni. Ha az egyik felét már leválasztottad, a másik felével már könnyebben boldogulsz.
  2. A mangók belsejére csavarj egy kis lime levet, majd 220 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig, vagy amíg a mangó teljesen át nem sül. Én rácsos sütőedényt használtam hozzá, a mangókat lefelelé fordítva, vágott felével a rácsra fektetve tettem az edénybe.
  3. A túróhoz a zabpelyhen kívül adj hozzá minden alapanyagot és kézzel jól gyúrd össze, hogy a jalapeno alaposan összetörjön és összekeveredjen benne. 
  4. Az összegyúrt túróból a tenyeredban formázz 4 golyót, olyan méretűt, ami a mangó méretéhez jól illeszkedik.
  5. A golyókat hempergesd meg az összetört zabpehelyben, hogy mindenhová jusson, de azért a túró áttetszen alóla.
  6. A kókusztejes dobozokat lehetőleg ne rázd össze, ha ezt nem teszed, akkor a kókusztej sűrű részét át tudod szedni egy mély sepenyőbe. Kezd forralni és közben add hozzá az összes többi összetevőt.
  7. A tálaláshoz félretett jalapeno darabkák levét könnyeden csavard bele, ez ad egy nagyon enyhe csípősséget a szósznak.
  8. Ha felforrt, vedd vissza egy kicsit a hőt és a szószt főzd egészen sűrűre, szinte kocsonyásra.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A mangók hátán a héján nagyon éles késsel ejts négy, egymást keresztező metszést, akkorát, hogy a gombócod majd ide beférjen.
  2. A kés hegyével óvatosan emeld fel a héjakat és a héj belső részéről kapirgálj le minden maradék gyümölcshúst.
  3. A lifegő héjdarabkák alól, a gyümölcshúsból faragj le annyit, hogy a gombócot bele tudd ültetni. Vigyázz, ne szakítsd át a mangó húsát.
  4. A tányérba folyass annyi szószt, hogy jól elterülve kitöltse a rendelkezésére álló helyet.
  5. Fektess bele egy fél mangót.
  6. A felfejtett héj alá ültesd be a golyót és igazgasd ki a héjdarabkákat, mintha a héjat a golyó törte volna át.
  7. Reszelj a szószra nagyon kevés étcsokoládét, mondjuk gondold azt, hogy ez a puskapor.
  8. Dobálj rá pár piros jalapeno darabkát, ezek szimbolizálják a vércseppeket, de ezek adják meg majd az édes szósz pikánsságát, erős felhangját.
Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?