Hypsizygus tessellatus (Beech mushroom)
Elsősorban egzotikus, japán gombaféleként ismert, holott a természetben Ázsia mellett Észak-Európában is őshonos. Elhalt keményfafajtákon, leginkább bükkfán, csoportosan terem, innen is ered köznapi elnevezése is: bükkfa gomba. Közel 20 fajtája ismert, ezek közül a fehér (Bunapi) illetve a barna (Buna) Shimeji terjedt el.
Kalapja akár fehér vagy barna, de kicsi és törékeny, fehér színű tönkje hosszú és vékony.
Kereskedelmi forgalomban a termesztett példányaival találkozhatsz. Japánban rendkívül népszerű, a harmadik leggyakrabban használt gombafajta. A gasztronómia fejlődésével azonban Európában és Amerikában is egyre gyakrabban találkozhatunk vele igényesebb éttermek menüsorában, illetve a jobb üzletek polcain.
Hogyan tárold?
Hűtőszekrényben egy hétig tárolhatod, de akkor jársz legjobban, ha a vásárlást követően fel is használod.
Hogyan használd?
A közös tönkről válaszd le az egyes gombákat, de az egyedi tönkök értékesek, így minél hosszabban hagyd meg. A gomba egyedi tönkjét és kalapját ne válaszd külön, egyben használd fel.
Nyersen nem ajánlott a fogyasztása, mert kesernyés mellékíze van, ami azonban sütés-főzés közben eltűnik és kiváló állagú, vajas-mogyorós ízre vált.
Elsődlegesen pirítva, sütve jó köretként, tésztás ételekben, de kiváló levesekben és egytál ételekben is.
Természetes, jelentős mennyiségű umami tartalmánál fogva bármilyen ételt ízletesebbé varázsol.
Miért egészséges a Shimeji gomba?
Alacsony (100 g 33kcal) energia tartalmú, gyakorlatilag koleszterin mentes, alacsony zsír és szénhidrát tartalma mellett proteinben és rostokban gazdag, így diétákban és húspótló alapanyagként kiválóan használható
Ez a gombafajta amellett, hogy természetes forrása a D, B3, B5. B12 és B13 vitaminoknak, valamint a cink, a foszfor és a kálium mellett sok vasat is tartalmaz, számos bioaktív vegyület tartalmánál fogva hatékonyan segíti elő egészségünket:
GOCK receptek a gombafajtával: