Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Canestrino rigate

Canestrino rigate

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "táska"

Származási hely: nem ismert

Átlagos mérete: 45 mm hosszú, 13 mm magas és 11 mm széles

Másnéven: Farfalle o lancette

 

Amit a Canestrino rigate tésztáról GOCK gondol:

Nem tudom, hogy a tésztaforma megalkotójának is vajon ilyen táska járt-e a fejében vagy sem, de nekem gyerekkorom strandtáska divatja jutott az eszembe róla. A táska, amihez hasonló majd minden, magára valamit is adó nő lóbált a kezében avagy lógott a karján. Igaz, a forma minden praktikuma ellenére nem fért bele minden, de a legfontosabb kellékek igen. Például egy kisméretű Caola napolajos üveg. Nem tudom hatékonyságában vetekedhetett-e a manapság elterjedt UV A és B csodákkal. Biztos nem. Mégis, bizonyára némi nosztalgiával vegyítve, kedves emlékként kerül elő a a többi közül az üveg nemesen egyszerű formája, rajta a stílusos cetlijvel.

Ma már szinte teljesen kiszorították az üvegcséket a nélkülözhetetlennek érzett, gazdaságosnak hitt, jó nagyméretű műanyag flakonok. Ezek a színes, könnyű, változatos formájú, érzékeket ingerlő, de elpusztíthatatlanul környezetszennyező flakonok.

Akkoriban elég volt ennyi egy strandlátogatáshoz: egy kisméretű törölköző és egy napolaj a táskába, szép nagy lencsés napszemüveg a fejre és egy összetekert gyékényszőnyeg a hónaljba. A felfújt úszógumit én vittem magammal. Zötyögve mintegy másfél órát a buszokon (egy átszállással).

Ma már tovatűntek ezek a szép és divatos strandtáskák. Átvették a helyüket az elnyűhetetlen, végtelen teherbírású kék bevásárlótáskák. Természetesen műanyagból. Szükség van rájuk, hiszen a strandra menet teletömjük az autó csomagtartóját a szükséges kellékekkel és a medence mellé még mindig nem lehet parkolni. Oda kell cipelni.

A tésztafajta gyakorlatilag egy hegyes végű farfalle tészta. Az összecsippentett táskaforma magabiztosan zárja be a húsos vagy inkább zöldséges szószok nagyobb darabjait is.