Származási hely: Izrael
Átlagos mérete: 2 mm
Másnéven: Israeli Couscous, Jerusalem Couscous, Pearl Couscous, Piombi, Anchellini
Amit a Ptitim tésztáról GOCK gondol:
Inkább tészta, mint kuszkusz, bár a kuszkusz is tészta. Látszólag ez ellentmondásos, de az elkészítés módja feloldja az ellentmondást. Amíg a kuszkuszt csak áztatni szabad (főzve élvezhetetlen masszává válik), addig az izraeli kuszkuszt ugyanúgy lehet (sőt kell) főzni, miközben megtartja az állagát és ezzel az olasz tésztákhoz válik hasonlatossá.
Az ötvenes években fejlesztették ki Izraelben, de gyökerei visszavezethetőek az arab kultúrához.
Legtöbbször a
Fregola Sarda tésztához hasonlóan a durum lisztből készített alapanyagot gyöngyszerű, apró tésztává extrudálják, majd ezt követően nyílt lángon megpörkölik, de előfordul, hogy egyszerűen csak szárítják.
Felhasználhatósága rendkívül változatos, használhatod hideg vagy meleg salátákban, köretként és helyettesítheted vele a rizst is. Akár azért, mert nem szereted a rizst, akár azért, hogy a megszokott, egyébként rizzsel készült ételeknek új megközelítést szeretnél adni. Az izraeli kuszkusz szerkezetének köszönhetően jól nyeli el és zárja magába az ízeket, miközben megtartja a rágható állagát.
Elkészítheted úgy, ahogy a tésztákat szokás, bő vízben (vagy éppen zöldség vagy húslében, akár bort is használva), vagy zsiradékban megpirítod és utána fokozatos folyadék adagolásával párolod (mintha rizottót készítenél).