Jelentése: "sima tollhegy"
Származási hely: Campania
Átlagos mérete: 8,5 mm vastag és 39 mm hosszú
Másnéven: Mostaccioli
Amit a Penne Lisce tésztáról GOCK gondol:
A Penne tészta az egyik legismertebb olasz tésztafajta, ki az aki nem ismerné, nem igaz? Nevét az ősrégi, íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nem csak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson rajta.
A Penne legismertebb formája a felületén bordázott, Penne Rigate, ennél ritkább ma már a sima felületű, Penne Lisce verzió.
Ez a tészta ritkaságszámba megy, a piacról annyira kiszorította a bordázott felületű Penne Rigate. Mivel sima felülete miatt egy árnyalatnyival kevésbé fogja meg a szószokat, ezt a verziót (ha éppen kapsz ilyet, nekem külföldön kellett járnom ahhoz, hogy találjak) használd darabosabb, hússal teli szószokhoz.