Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Rövid tészták

Rövid tészták

Hibaüzenet

 • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A Rövid tészták csoportjába soroltam a többnyire extrudálással készített, 2-6 cm hosszúságú tésztákat. 

Válaszd ki a keresett tésztacsoportot az alábbi két lehetőségből, vagy lefelé görgetve megtalálod a Rövid tésztafajtákat, azok feltöltésének időrendjében:

Csavart tészták

Rövid csőtészták 

Ha mást keresel, lépj vissza, hogy átfogó képet kaphass a választékról, ehhez kattints ide: 

Olasz tészták térképe

 

Jelentése: "(haj)fonat"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete:  50 mm hosszú és  18 mm vastag
 
Másnéven: Trecce
 
 
Amit a Treccia ortolano tésztáról GOCK gondol:
 
Hajfonás:
 1. Oszd három egyenlő részre a hajadat (frissen mosott haj nem lesz jó, várj vele hajmosás után egy-két napot).
 2. Fogd meg a bal oldali szélső tincset és emeld át a középső tincsen., a középső tincsből lesz a baloldali, a baloldaliból a középső tincs.
 3. Majd fogd meg a jobb oldali tincset és most azt emeld át a középső tincs felett, így azok is helyet cserélnek.
 4. Folytasd a fonást a fentiek ismételgetésével, amíg a hajad el nem fogy.
 5. A hajfonat végét hajgumival vagy szalaggal rögzítsd.
 6. Ha kevés a hajad, dúsíthatod a fonatot színes szalag belefonásával.
 7. Játékos hatás kedvéért fonhatsz kettős copfot is, ehhez középen válaszd ketté a hajad, majd a fentiek szerint külön-külön fond be a két oldalt.

Ezt a nagyméretű tésztafajtát használhatod darabos, zöldséges vagy éppen húsos ragukhoz, de jó választás tésztasalátákhoz is.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "zellerke"

Származási hely: ismeretlen

Átlagos mérete: 6 mm átmérőjű, 33 mm hosszú

 

Amit a Sedanini tésztáról GOCK gondol:

Aprítottál már halványító zellert (angol v. francia zeller)? Én már éppen eleget, hiszen az egyik kedvenc alapanyagom, amibe csak lehet, csempészek egy-egy zellerszárat. Ha ezzel te is így vagy, akkor tudod is, hogy miért nevezik így ezt a nem túl elterjedt tésztafajtát... A Sedani tészta kicsinyített verziója.

Ez a tészta voltaképpen egy egyenes végű Pennette tészta, így a felhasználási területe ugyanaz. Használhatod darabosabb szószokhoz vagy sült tésztákhoz, mérete pedig megengedi, hogy akár tartalmasabb levesek betétje lehessen.

 

Jelentése: Bizonytalan eredetű (talán a latin "maccare" vagy a görög "makaria", esetleg a szintén görög "makarios" 
 
Származási hely: Egész Olaszország
 
Átlagos mérete: 60 mm hosszú, 4,5 mm átmérőjű
 
 
Amit a Maccheroni tésztáról GOCK gondol:
Gyerekkoromban nem volt túl széles a tésztaválaszték Édesanyám konyhájában. A legnépszerűbbek között emlékszem a széles (diós tészta, mákos tészta, lekváros tészta) és vékony metéltekre (húslevesek betétje), a kockatésztára (káposztás tészta, krumplis tészta), a csusza és lebbencstésztára (túrós csusza, lebbencsleves), a nudlira (mákos nudli) és a makarónira (paradicsomos szószok, főleg milánói makaróni névvel illetett tészta). Talán az ebbe a korosztályba születettek emlékei az enyémtől nemigen különböznek. Noha sok tésztát ettünk, a tésztafajták választéka igen szegényes volt és az olasz tésztákról még csak nem is hallottunk. 
 
Leszámítva a makarónit, ami akkor (és még talán a mai Magyarországon is legtöbbször) egyet jelentett a hosszú, egyenes, lyukas tésztával (ami nagyjából a Tésztatérképen a Maccheroncelli tészta megfelelője).
 
A Macaroni, mint olyan, nem is igazán használatos Olaszország területén, leginkább az angol nyelvterületen, de még szűkebben nézve Amerikában hívják így a kisméretű, lyukas, könyökszerűen hajlított tésztát (ami nálunk Szarvacska néven közismert). Ha az olasz tészták (igen kusza, de mégis egyszerű gondolatmenetet követő) rendszerét nézzük, a Maccheroni kifejezés többet jelent egy adott tésztánál, sőt nehezen meghatározható egyetlen tésztafajtával. Inkább jelent tésztát, úgy általában, mint egyetlenegy jól körülírható formát. A szó eredetéből következően a tésztafajták fejlődése közepette egész Olaszországban a legkülönbözőbb méretű és még formájú tésztát is illettek Maccheroni névvel. Később aztán ezen tésztafajták zöme saját, az adott olasz tartományra jellemző nevet kapott. Elmondható azonban, hogy a Maccheroni rövid, lyukas és egyenes vagy éppen enyhén görbült tésztafajta. Felülete éppenúgy lehet sima (Lisce), mint recés (Rigate). Átmérője azonban igen változó, a vékonykáktól az egészen méretes átmérővel is találhatsz belőlük. A megközelítés függ a tartomány helyi hagyományaitól és a gyártótól egyaránt.
 
De akármekkora is legyen az a Maccheroni, olyan általánosan felhasználható rövid tésztafajta, amelyet egyaránt használhatsz szinte bármilyen szószhoz, salátákban vagy éppen sült tésztákban. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "hosszú csövecske"

Származási hely: Campania

Átlagos mérete: 9 mm átmérőjű, 30 mm hosszú

 

Amit a Tubetti lunghi tésztáról GOCK gondol:

A Tubetti legtöbbször rövid, nagyon rövid csőtészta és leggyakrabban levesbetétként használják. Leszámítva, ha éppen hosszú...

Ez a tészta voltaképpen egy egyenes vágású penne, enyhén görbült és igen hasonló a Sedani tésztához, de annál kissé vastagabb, de rövidebb. Használhatod a Penne helyettesítésére darabosabb szószokhoz vagy sült tésztákhoz.

Íze enyhén citromos és meghökkentően erősen borsos.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "?"
 
Származási hely: Design tészta
 
Átlagos mérete:  50 mm hosszú,  17 mm átmérőjű 
 
 
Amit a Rigotti tésztáról GOCK gondol:
A Rigotti speciális, nem a felületén barázdált, hanem anyagában hullámos rövid, de nagyméretű csőtészta fajta. Anyaga tönköly búzaliszt.
 
Tökéletes körete olaszos húsételeknek, illetve darabos paradicsomos szószokat is kiválóan megtartja a felületén.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "felezett könyök"
 
Származási hely: Ismeretlen
 
Átlagos mérete: 12 mm széles, 23 mm magas és 7 mm átmérőjű
 
Másnéven: Chifferini, Elbow Macaroni
 
 
Amit a Mezzi Gomiti tésztáról GOCK gondol:
Talán ez egyetlen olasz tésztaféleség, amelyik nem Olaszországban, hanem külföldön futott be fényes karriert. Ami Olaszországban Mezzi Gomiti, az Magyarországon szarvacska tészta, továbbutazva Amerikában pedig az Elbow Macaroni. . Hazánkban a szarvacska tészta nagy népszerűségnek örvend, így nem sokan néznek úgy rá, mint valami honosított tésztafajtára, amikor szed belőle a pörköltje mellé. Ahogy Amerikában, a makaróni az egyenlő ezzel a könyökszerűen meghajlított csőtészta fajtával, ami ott az egyszerű és roppant népszerű sült sajtos makaróni (Mac'n Cheese) nélkülözhetetlen kelléke lett. 
 
Felhasználhatod... Voltaképpen bármiben. Világviszonylatban sült tésztákban és salátákban fordul elő a leggyakrabban, ezekből is a Mac'n Cheese révén híresült el. Magyarországon másképp használjuk, leginkább egyszerű köretként kerül a tányérunkra. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "recés könyököcske"
 
Származási hely: Ismeretlen
 
Átlagos mérete: 8mm széles, 14mm magas és 5mm átmérőjű
 
Másnéven: Chifferini
 
 
Amit a Gomitini Rigate tésztáról GOCK gondol:
A szarvacska tészta, kisebb verziója, csak természetesen durum lisztből készítve. A makaróni szó szinte mindenhol mást takar, azon kívül, hogy tészta. Van ahol, például Amerikában, a makaróni az a könyökszerűen meghajlított csőtészta, ami ott az egyszerű és roppant népszerű sült sajtos makaróni (Mac'd cheese) nélkülözhetetlen kelléke. Létezik sima felületű változatban is, a fotózott példány felülete azonban recézett.
 
Felhasználhatod levesbetétként (elsősorban sűrű, gazdag levesekhez) tésztasalátákban vagy éppen gyerekeknek szánt tésztás ételekben. Ha levesbetétként szeretnéd használni, akkor jársz el helyesen, ha magában a levesben főzöd meg (annak elkészítésének utolsó 10-12 percében). 
 
Nézd meg kicsiben: Stortini
 

Jelentése: "recés tollhegy"
 
Származási hely: Campania
 
Átlagos mérete: 9 mm vastag és 39 mm hosszú
 
 
Amit a Penne Ziti Rigate tésztáról GOCK gondol:
A Penne tészta az egyik legismertebb olasz tésztafajta, ki az aki nem ismerné, nem igaz? Nevét az ősrégi, íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nem csak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson rajta. A Penne legismertebb formája a felületén bordázott, Penne Rigate, ennél ritkább ma már a sima felületű Penne Lisce verzió (Itt nézheted meg: Penne Lisce).
 
A Penne Ziti Rigate árnyalattal vastagabb tésztafajta, a különbséget megfőzve érezheted inkább. Ha az üzlet polcain csak Penne Rigate kapható, vedd azt, ha éppen fordítva van, akkor meg vedd a Penne Ziti Rigate tésztát. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "recés piciny tollhegy"
 
Származási hely: Campania
 
Átlagos mérete: 5 mm vastag és 31 mm hosszú
 
 
Amit a Penne piccole rigate tésztáról GOCK gondol:
Egy Audi modell palettáján mindig akad hely egy új vásárlói igény kielégítésének megfelelő méretű és kialakítású autónak.
 
Ha ugyan a Penne Rigate a kedvenc tésztád, de:
 • túl hétköznapinak gondolod...
 • a Pennone Rigate rettenetes nagy...
 • a Pennette Rigate  még mindig nagyobb annál, mint amire éppen most vágysz...

Akkor válaszd ezt a pici Penne-féleséget.

A Penne tészta az egyik legismertebb olasz tésztafajta, ki az aki nem ismerné, nem igaz? Nevét az ősrégi, íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nem csak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson rajta. A Penne legismertebb formája a felületén bordázott, Penne Rigate, ennél ritkább ma már a sima felületű Penne Lisce.

 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.

Jelentése: "felezett nagy orsó"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete: 16 mm vastag 30 mm hosszú
 
Másnéven: Mezzi Fusilloni
 
 
Amit a Fusillotti tésztáról GOCK gondol:
Ha szereted a gigantikus méretű tésztákat, Fusilli típusú tésztákból is találsz ilyet, de arra is van megoldás, ha az már túl nagy...
A Fusillotti semmi más, mint a nagyra pumpált, Fusilloni néven ismert, Fusilli hosszában megfelezett variációja. Mielőtt azt hinnéd, hogy ennek semmi értelme, készíts belőle salátát, legyen az hideg vagy meleg és látni fogod a különbséget. Ez a tészta hangsúlyosan nagy maradt, mégis jobban illeszkedik a vágott zöldségekhez, amivel társítod.
 
Nézd meg teljes méretben itt: Fusilloni
Olvass az alapverzióról itt: Fusilli
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Oldalak