Jelentése: "radiátor"
Származási hely: Nem ismert
Átlagos mérete: 25 mm hosszú, 17 mm széles
Másnéven: Marziani
Amit a Radiatori tésztáról GOCK gondol:
"A kályhás várakozásteljesen nézett rá. Gróh nekitámaszkodott a kályhának. Megvárta, míg át nem járja a meleg.
- Mostanáig - mondta aztán - az emberek nagy házakat építettek, és minden szobában raktak egy kályhát. Nem lehetne fordítva csinálni, Kreibich bácsi?
- Hogy fordítva? - kérdezte a kályhás.
- Nagy kályhákat kéne építeni - mondta ábrándozva Gróh -, s a nagy kályhákba kicsi házakat... Mit szól hozzá, Kreibich bácsi?
- Így első hallásra kissé szokatlanul hangzik - mondta némi gondolkodás után a kályhás. Hiába marasztalta az orvos, nemsokára elköszönt és hazament.
Másnap Gróh doktort a kórház sebészetéről szép csendben átvitték az elmeosztályra. Azóta ott él. Nem bánt senkit, és őt sem bántja semmi. Hátát a falnak veti, és szelíd mosollyal néz a semmibe."
(részlet Örkény István: Az ember melegségre vágyik című novellájából)
Emlékszik még valaki a többek között ebből a novellából forgatott magyar filmre (Esztergályos Károly rendezésében) a hetvenes évek elejéről? Gyerek voltam még, de valamiért megfogott Kállai Ferenc Gróh doktora, pedig akkor még talán nem is értettem, érthettem igazán.
A legtöbb olasz tészta formáját a természet ihlette, jónéhány azonban az ipari környezetben fogant, mint ez a félbevágott csőradiátort mintázó szép tészta. Amennyire a radiátor formájánál fogva fontos, hogy a levegővel érintkezve a lehető legnagyobb felületen érintkezve, hatékonyan adhassa át környezetének a hőt, annyira fontos szempont, hogy ez a mélyen barázdált tészta ugyanolyan hatásfokkal szippantja magába a szószokat. Legyen az darabos zöldség vagy húsalapú szósz, vagy éppen leves, de méginkább tésztasaláta. Sokoldalúan használhatod, de a kifőzésénél óvatos legyél, hogy a radiátor lamellái a lehető legkevésbé sérüljenek. Mert úgy csúnya lesz, pedig olyan szép.