Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » február » 20th » Címkék » Alapanyag » keményítő » nyílgyökér por » arrowroot » Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Valamikor réges-régen, három év amerikai élet után, az utolsó napomat töltöttem Los Angelesben. Követtem az ilyenkor szokásos megoldást és összeszedegettem a pénztárcámból a még ott fellelhető centeket, negyed dollárosokat, szóval az aprót. Lementem a sarki fűszereshez, hogy elköltsem. Vettem néhány kisüveges fűszert, köztük ezt is, amit a fényképen láthatsz. Soha nem használtam még azelőtt, de már akkoriban is vevő voltam a különlegességekre. Azóta is, már több mint 20 éve, őrzöm ezt az üveget. Egy ideig már kiürülve, de az utóbbi években már újratöltve.

A növény (Maranta arundinacea) maga, az amerikai kontinens esőerdeiben őshonos aljzatnövény. Dísznövényként is használják, mégis leginkább a vaskos gyökeréből készült liszt magas keményítőtartalmának köszönheti ismertségét. Már a maják is ismerték és széleskörűen használták is. Viszonylag alacsony kalóriatartalma (100g lisztben 357 kalória) mellett rosttartalma fedezi a napi szükséglet közel 15%-át, rendkívül könnyen emészthető, így a diétás étkezésben fontos szerepe lehet. Nagy előnye, hogy glutén mentes, így lisztérzékenyek számára az egyik lehetséges megoldást kínálja étrendjük kialakításában. Számottevő a kálcium (a napi szükséglet 4%-a) illetve mangán tartalma (23%-a a napi szükségletnek), de kis mennyiségben tartalmaz vasat és magnéziumot is.

Keményítőként alkalmazva is több előnnyel rendelkezik. Keményítő hatása alacsonyabb hőfokon is eredményes, szemben például a kukoricakeményítővel. Egyáltalán nem befolyásolja az ételek színét, tisztaságát és az ízét sem. Jó hatásfokkal alkalmazható savas környezetben is, mint például távol-keleti ételekben.

 

Hogyan használom:

Süthetsz vele süteményeket, készíthetsz puddingot is, mivel senki sem lisztérzékeny a családban, így ezen a területen még nem tettem próbára. Fagylaltok készítéséhez is rendkívül alkalmas, mert gátolja a jégkristályok keletkezését. Gyümölcs zselék készítésekor alkalmazása mellett a zselé átlátszó marad.

Szószok és mártások készítésekor a hőforrás elzárása után adagolom az ételhez, főzés nélkül is hatása szinte azonnal jelentkezik, így pontosan be tudom állítani a kívánt sűrűséget. Hogy csomómentes maradjon egy kevés vízben kikeverem. Adagolását tekintve a kukorica keményítővel azonos mennyiségben használom. Ha liszt helyett használnád sűrítéshez, elegendő a liszthez mérten feleannyit az ételhez adagolni.

Kíváncsi vagy más, ugyancsak kiváló keményítő és egyben glutén mentes alapanyagra? Kattints ide: Tápióka