Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » máj » 15th » Címkék » Recept csoportok » Carlsberg receptek » cider » ACV (Alma cider ecet)

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Amennyire a cider tekinthető az egyik legősibb alkohol tartalmú italának, úgy a ciderhez hasonlóan fermentációval, tölgyfahordóban érleléssel készített ACV az egyik legősibb ecetfajták egyike. Egyesek ennél is tovább mennek és az „ecetek szülőanyjának” nevezik.

Minden további információ és adat az ACV-vel kapcsolatban az olyan termékre vonatkozik, amelyik „nyers”, organikus, azaz nem pasztörizált. Elég az ecetre rátekinteni, hogy ezt megállapítsd, hiszen az ilyen termék színe sötét, zavarosnak tűnő (nem áttetsző, mint az ecetek zöme).

Mit tartalmaz?

Mindent, amit az alma általában, a tudományos elemzések szerint több mint 90 alkotóelem megkülönböztethető benne és rendkívül gazdag savakban, ásványi anyagokban (Kálium, Kálcium, Magnézium, Foszfor, Kén, Réz, Vas, vitaminokban ( C, E, A, B1, B2, B6, Béta Karotin és P vitamin) és nyomelemekben.

Mire jó?

Az ACV megfelelően hígítva történő, rendszeres fogyasztása bármilyen káros mellékhatással (gyermekeknek sem) nem jár. A legfontosabb általános népi megfigyelés, hogy az ACV rendszeres fogyasztása mellett nemcsak fiatalabbnak és energikusabbnak érzed magad, de úgy is nézel ki. Általánosságban méregtelenítő, baktérium és gombaölő hatású, elősegíti a jó emésztést, hatékony fogyasztószer, szabályozza a vérkeringést, csökkenti a koleszterin szintet és hatékony a rák megelőzésében is.

Az ACV a hiedelmek szerint számtalan esetben alkalmazható, ezek egy része már tudományosan is bizonyított:

  • Tisztítja, fiatalítja a bőrt, segít az akne elleni küzdelemben.
  • Hatékony allergia kialakulása és/vagy tüneteinek megelőzésére
  • Segít megőrizni az izületek és a csontozat egészségét.
  • Csökkenti a megfázás, influenza kellemetlen tüneteit (köhögés, torokfájás, orrdugulás)
  • Csökkenti a fejfájást
  • Csökkenti a fáradtság érzetet
  • Csökkenti a vércukor szintet
  • Csökkenti a gyomorpanaszokat
  • Megszünteti a csuklást
  • Fogíny ápoló és fogfehérítő hatású

 

Hogyan használd?

Naponta egy csészényi vízben hígítsál fel két-három teáskanálnyi ACV-t és idd meg. Ha az ízét nem tartanád elég kellemesnek, ízesítheted mézzel.

Egy üveg ACV (7,5 dl) ára megközelíti a 2000 ft-ot, de ha egyéb gyógyhatású készítményekhez hasonlítod az árát, nem találhatod drágának, ha figyelembe veszed az egészségedre, közérzetedre gyakorolt kiemelkedő hatását.

Az ACV-t felbontás után sem kell hűtőben tárolnod. Minőségét azonban akkor őrzi meg legjobban a palackozástól számított 2-3 évig, ha hűvös, száraz és sötét helyen tárolod.

És ne feledd! Egyben kiváló konyhai alapanyag a főzéshez is! 

Kattints ide receptekért, amelyekben ACV-t használtam: ACV receptek