Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » november » 22nd » Címkék » Alapanyag » Fűszerek » Szárított fűszerek » fahéj » Fahéj

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Ki ne ismerné ezt a kellemes illatú, erős aromájú fűszert, amit (különösen Magyarországon) leggyakrabban a téli időszakban használnak, főleg süteményekben vagy éppen forralt borhoz.

Nekem az egyik kedvencem a Közel-Keleti konyha, így gyakran használom a fahéjat húsételek, szószok ízesítésére is, elsősorban Dél-Olaszországi eredetű receptekben, de a fahéj hangsúlyozottan jelen van más olyan országok ételeiben is, amelyekre közvetlenül hatott az arab kultúra (spanyol, görög, török…)

Mi is az a fahéj, amit csak egyszerűen fahéjnak hívunk?

 A fahéj fakéreg, amit lehántanak a fáról, majd megszárítanak és a szárítási folyamat közben megpöndörödik, így nyeri el a fahéjrúd a jellegzetes külsejét. A „fahéjfa”…  Az nem egy fa, hanem egy család számtalan és még egy fája, így a róluk származó fahéj minősége, illata, íze, de még alapvető összetevői sem azonosak fajtánként. A számtalan fahéj három nagy, iparilag mérhető termesztési helyre oszlik. A Magyarországon általánosan forgalomba hozott fahéjak, legyen az rúd vagy éppen őrölt, Indonéziából származnak, ez a Cinnamomum burmannii. Az indonéz fahéjhoz nagyon hasonló, de Magyarországon nagyon ritkán előforduló kínai fahéj a Cassia, azaz Cinnamomum cassia. Ennek a három közül a legmagasabb az illóolaj tartalma, így ha étkezési célra nem is, de illatosításra ez a legalkalmasabb.

Az „igazi” fahéj azonban Ceylon-ból származik, ez a Cinnamomum Verum, azaz a valódi fahéj. Ennek íze nem annyira harsány, mint az indonéz Cassia-é, annál lágyabb, illata édesebb. Ahogy a fényképen is látható a ceyloni fahéj szerkezete összetett, szivarszerű, míg az indonéz Cassia-é homogén és tömör.

 

A fahéj gyógyhatásai

A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, az ókorban nagyon drága, az aranynál is értékesebb anyagnak számított. Gyógyhatásai már az ókorban is felismerték.

  • emésztésjavító (görcsoldó, puffadás csökkentő, hányinger csökkentő)
  • késlelteti az öregedést (magas fenol tartalom)
  • hangulatfokozó, feszültségoldó (így afrodiziákum)
  • antioxidáns
  • vércukorszint szabályzó (csökkenti a vércukorszint ingadozást és növeli az inzulin hatásfokát)
  • Csökkenti a káros (LDL) koleszterin szintet
  • esszenciális olajokban gazdag
  • antibakteriális hatású (száj és fogínybetegségek, légúti és gyomor, bélfertőzések ellen)

Káros mellékhatások

Tudományos kutatások szerint a magas kumarin tartalma károsíthatja a májat, akár májgyulladáshoz is vezethet. Napi megengedett mennyisége testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg. Így különösen gyermekeknél (és várandósoknál ) óvatosan kell kezelni az adagolását.

Aki jelentősebb mennyiségben használ fahéjat az étrendjében, az jobban teszi, ha az indonéz fahéj helyett ceylonit használ, hiszen az utóbbiban a kumarin tartalom egytizede a Cassia-hoz képest.