Nem egyedülálló, sőt általános Mexikóban, hogy másként nevezzék ugyanannak a paprikának a friss és a szárított formáját. Frissen ezt a paprikát még Chilaca Chile névvel illetik, majd ha megszárítják, lesz belőle Pasilla. Neve azt jelenti: „kicsi mazsola” nem véletlenül, hiszen ugyanolyan aszott, ráncos és édekés ízű, mint a mazsola. Hosszúkás, vékony alkatú, mérete hosszában meghaladja a 10 cm-t, ellenben nem szélesebb, mint 4 cm. Azaz szemben a „dagadt” Ancho paprikával, a Pasilla „karcsú”.
Scoville értéke: 1000-2000
Jellegzetes íze nélkülözhetetlen az autentikus mexikói ételekből. Amíg meg nem kóstolod, nem tudod, hogy mi a különbség az igazi mexikói íz és az utánzat között. Más mexikói paprikákkal együtt használva azonban az arányok függvényében kikeverheted a te saját mexikói ízedet. Ami a tiéd. Nem csak mexikói ételeknek adhatsz egyedi ízt használatával, kísérletezz bátran kedvenc ételeiddel, keverd hozzá és érezd a szembetűnő különbséget.
Különleges élelmiszerekkel foglalkozó magyar üzletek polcain megtalálhatod egészben, morzsolva vagy porrá őrölve.
Hogyan használd?
Ha morzsolva vagy éppen őrölve jutsz hozzá, akkor használd úgy, ahogy más morzsolt vagy őrölt paprikafajtákat szoktál, azonban ha egészben sikerül beszerezned, akkor így kezd a felhasználását:
GOCK receptek Pasilla paprika felhasználásával: