Méregzöld, de nem méregerős mexikói eredetű paprikafajta. Mérete 5-8 cm hosszú. Ha pirosnak látod, az azt jelenti, hogy a paprikát hagyták teljesen beérni, így az íze édesebb.
Scoville értéke: 5000
Hogyan használd?
Semleges, friss íze széleskörű felhasználást biztosít. Használhatod díszítésnek, belefőzheted szinte bármilyen ételbe, ha szereted a csípős, de mégis élvezhetően erős ízeket. Vásárold frissen, ha lehet, használd is frissen.
Ki is száríthatod, ehhez csak meg kell mosnod, meg kell törölgetned és a száránál fogva felakasztva pár hétig jól szellőztetett helységben szárítanod. A kiszáradt jalapeno paprikát elteheted egészben vagy össze is morzsolhatod.
Jól tűri a fagyasztást is, ehhez a megmosott és megtörölt paprikákat csumázd ki, majd amennyire lehet, légmentes zacskóban fagyaszd le.
Vásárolhatod üvegben is, savanyítva eltéve, de jobb, ha egy kevés fáradtságot belefektetve elkészíted a saját verziódat. Vegyél 50 dkg friss jalapeno paprikát, vágd karikákra. Fözz szirupot 2 dl jó minőségű ecet (ACV vagy Sherry ecet), 20 dkg cukorból. Ízesítsd egy gerezd összezúzott fokhagymával, kevés kurkumával és borssal. A felforralt szirupban lassú tűzön párold 4-5 percig a paprikákat, majd vedd ki a szirupból és töltsd szorosan kisméretű , sterilizált üvegekbe. Öntsd fel a sziruppal az üvegeket, majd zárd le. Tedd az üvegeket forrásban lévő vízbe 10 percig, majd vedd ki és törölközőbe bugyolálva hagyd kihűlni. Ha gondos voltál, akkor hűvös, száraz helyen tárolva egész évben használhatod a pikáns ízű paprika karikákat. Ha egyszer felbontottál egy üveget, igyekezzél minél előbb felhasználni a tartalmát, addig tartsd hűtőben.
GOCK receptek Jalapeno paprika felhasználásával: