Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2014 » november » 5th » Címkék » Alapanyag » Magok » Fekete szezámmag » Fekete szezámmag

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Elintézhetném annyival, hogy olyan, mint a közismert fehér szezámmag, csak fekete, de azért ez nem teljesen igaz. A fehér attól fehér, hogy megszabadították a külső héjától, míg a fekete azért fekete, mert a külső héjat rajtahagyták.

Amíg a szezámmag fehér variánsa világhódító maggá vált, addig a fekete szezámmag jószerivel inkább csak a Távol-Keleten használt és ismert széles körben, így Magyarországon ritkaságnak számít.

Szezám tárulj!

Noha időnként némelyik mag hirtelen divatossá válik, azért az senkit sem lephet meg, hogy mint a magvak általában, így a szezámmag sem mai találmány. A tudományos nevén Sesamum indicum is egyike a legrégebben termesztett növények magjainak, több ezer éves múltja van az emberiség történelmében. Neve is jelzi, hogy Indiában, leginkább Kelet-Indiában őshonos növény, amelynek magjáért egyaránt termesztették, mint táplálék és gyógyszer (alapanyag).

Már az Ókorban is hittek fiatalító, általánosan roboráló hatásában. Az akkor élő embereknek nem volt szükségük tudományos bizonyítékokra, elég volt meríteniük őseik tapasztalatából.

A tudomány azonban csak hiedelmeknek tekinti az élettapasztalatot, így aztán be is bizonyították, hogy a szezámmag egészséges! Őseinknek igazuk volt!

Tények és adatok

Az elmúlt évtizedekben sokan tanulmányozták a szezámmag összetételét és az egészségre gyakorolt hatásait, a tanulmányokat publikálták is, csak néhány a számtalan előnyös tulajdonságából:

  • Hatékonyan csökkenti a vérnyomást
  • Javítja a jó-rossz koleszterin arányát
  • Erősíti a csontokat és a fogakat
  • Alkalmazható száj higiénés célokra
  • Csecsemőknek masszázsolajként nyugtató hatású és csökkenti az álmatlanságot
  • Serkenti a sejtmegújulást, így fiatalít
  • Segíti az emésztést és az anyagcsere folyamatokat

A fekete szezámmag különösen alkalmas hajápolásra, elsősorban hajhullás és őszülés ellen. De vigyázat! Túladagolása kockázatos és éppen az ellenkező hatást lehet vele elérni.

Harminc gramm szezámmag 160 kalóriát tartalmaz, javarészt telítetlen zsírsavakban és a napi szükséglet 16 %-át fedezi növényi rostokból.

Vitamin tartalma a napi szükséglet százalékában:

B1 15%, B2 4%, B3 6%, B6 11%

Ásványi anyag tartalma a napi szükséglet százalékában:

Réz 35%, Mangán 35%, Kalcium 28%, Foszfor 18 %, Magnézium 25%, Vas 23%, Cink 13%, Molibdén 24%, Szelén 23%

Hogyan tárold?

Mint az olajos magvakat általában, a száraz, légmentesen lezárt, sötét közeg az ideális a számára.

GOCK receptek fekete szezámmaggal:

"Mákos tészta" fejtetőre állítva