Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2015 » február » 1st » Címkék » Paella » Calasparra rizs

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

 Ha nem szereted a rizst...

Sokan nem szeretik a rizst. Talán mert rossz élményeket szereztek a közétkeztetésben, talán mert nem jól választják ki azt a rizsfajtát, amit az asztalukra tesznek. Ha kérdezem, a leggyakoribb válasz: zacskós rizst főzök vagy fényezett "A" rizst főzök.

Én szeretem a rizst...

Ha Paella, akkor: Calasparra rizs

Híve vagyok annak, hogy egy-egy nemzet ételét úgy készítsem el, hogy amennyire csak lehet, autentikus alapanyagokat használjak fel hozzá. Szeretjük a Paellát, amivel nem is vagyok egyedül, hiszen szerte a világban, így Magyarországon is, gyakran próbáljuk felidézni Spanyolországi emlékeinket egy-egy házi Paella elkészítésével. A Paella elkészítése nem ördöngösség, bárki megbirkózhat a feladattal. Elég bizonyos szabályokat betartani és nem utolsósorban beszerezni kiindulási pontként eredeti spanyol rizst, lehetőleg legyen az Calasparra…

 Miért használj Calasparra rizst?

Az az érv, hogy mert minden valamit is magára adó spanyol szakács vagy háziasszony ezt használja, azaz mert ez az autentikus választás, még nem eléggé meggyőző érv senkinek.

Ennek a rizsfajtának az értéke nem a magába zárt tápanyagaiban vagy másképp mondva egészségességében rejlik. A Calasparra rizs titka, hogy a termesztésének körülményeiből adódóan szárazabb és így keményebb lesz. A rizsszemeknek mindössze körülbelül 14-15% a nedvességtartalma. Ebből következik, hogy párolása közben mintegy 30%-al több folyadékot szív magába rizstársainál. Jelentősen, közel 60%-al is megnövekedhet a mérete menet közben. Egy igazán finom Paellára nem az a jellemző, hogy van a rizs és körülötte a finomságok, hanem a rizs magába szívja a nedvességgel az ízeket is egyben, az ízeket magába a rizsbe zárjuk ezzel, annak minden egyes szeme tartalmazza azt. Ugyancsak előnyös tulajdonsága ennek a rizsnek, hogy formáját megtartja, és legfőképpen nem ragad össze.

 Évszázados hagyományok Dél-Spanyolországból

A Calasparra rizs története messze-messze nyúlik vissza a történelembe, már a római korban is ismert volt, a mór megszállás alatt öntözőrendszereket építettek ki, hogy a rizs fejlődése zavartalan legyen és nagy területeken termeszthessék ezt a kiváló rizsfajtát. Murcia környékén a hegyekben, 3-500 méter magasságban termesztik ezt a rövid, kerekded formájú rizsszemeket.

A hideg, de nedves környezetben lassan érnek be a szemek, jellemzően tartózkodva attól, hogy termesztésükben bármilyen kemikáliát használjanak, azaz a Calasparra rizs elismerten biotermék. Az aratás után szárítják és így éri el azt a tulajdonságát, amiért szinte megkerülhetetlen választássá válik Paella készítéséhez.

Mivel különlegesség, ne lepődj meg az árán, ha ilyet szeretnél vásárolni, jelentős árkülönbséget fogsz tapasztalni az átlagos rizs árához képest, de hidd el, a befektetést megtérülőnek fogod tartani, ha belekóstolsz az ételedbe, amit Calasparra rizzsel készítettél.

Fogyókúrázóknak hasznos információ lehet, hogy 100g megpárolt Calasparra rizs kedvezően zsírszegény és 350 kalóriát tartalmaz.

 Hogyan párold?

A felhasznált rizs mennyiségéhez képest általában háromszor annyi folyadékot kell adnunk, hogy a rizsszemek felpuhuljanak. Ha a párolás fedő alatt történik, elegendő lehet kétszeres folyadékmennyiség is. Párolási ideje ennek megfelelően viszonylag hosszú, legalább 20 percre számíthatsz.

 Receptjeim ezzel a rizs fajtával: 

Paella 

Rizsleves spanyolul

Töltött „Olívabogyók” 

MAGGI kocka