Pleurotus eryngii (King oyster mushroom)
Az Ördögszekér gomba a laskafélék királya, ahogy az angol elnevezése is erre utal. Királyhoz illő méretekkel bírva valóban kiemelkedik fajtársai közül. Fehér színű tönkje igen vastag és hosszú, rajta (a termesztett egyedeknél) szinte nevetségesen picinyke és törékeny kalap ül. Szabadon termő egyedeknél a tönk egy kissé vékonyabb, a kalap pedig nagyobb.
Mediterrán eredetű, így a Földközi tenger térsége az őshazája. ennek ellenére legismertebb Ázsiában, ahol ugyancsak megterem és előszeretettel termesztik, csakúgy minbt Afrika számos országában. Magyarországon és a környező országokban ugyancsak termesztett fajta, de számtalan előnye ellenére nem eléggé közismert.
Hogyan tárold?
Hűtőszekrényben tárolva más gombákhoz képest hosszabb ideig eláll, de ettől még igyekezz minél előbb feldolgozni.
Hogyan használd?
Íze kevésbé hasonlatos társaihoz, hiányzik belőle a jellegzetes és megszokott gombaíz. Ugyanakkor természetes ízfokozóként kiemeli az ételek ízét, különösen jól harmonizál a csirke és marhahúsból készült ételekkel. Legjobb és igen mutatós hosszában vékonyan szeletelve. Piríthatod, grillezheted, készítheted wokban, de megállja a helyét levesekben és szószokban is.
Miért egészséges az Ördögszekér gomba?
Az Ördögszekér gomba mindamellett, hogy D, B3, B5. B12 és B13 vitaminokat, valamint cink, foszfor és kálium mellett sok vasat is tartalmaz, számtalan bioaktív vegyület tartalmánál fogva hatékonyan segíti elő egészségünket:
GOCK receptek a gombafajtával:
Sertésszűz ördögszekérgombával recept wokban elkészítve