Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » olasz ételek » Csirke cacciatore recept ördögszekér gombával...
Csirke cacciatore recept ördögszekér gombával...
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

...avagy csirke vadász módra.

Csirkére ugyan aligha lőtt még vadász, de a gombát biztosan ő sem hagyná ki. Vadontermő gomba helyett ezúttal termesztett Ördögszekér laskagomba került az ételbe, egyfelől azért mert ez a fajta nagyon egészséges, másrészt mert ezt a fajta gombát érdemes kétféleképpen is használni. A tönkje durvára vágva megy a raguba, a kalapos vége vékonyan szeletelve meg olajban megpirítva jó feltétnek.

Tudom, többnyire combból készül ez a klasszikus étel, de... Én valahogy nem tudom megszeretni a csirkecomb sajátságos "lábszagát", így önző módon felesben csirkemell és felsőcomb (az valamivel jobb) párosult a gombával. Ha valaki csirkecomb rajongó, egyszerűen csak cserélje ki az egész húst csiirkecombra...

Körítheted az ételt jóféle olasz rövid tésztával, polentával avagy ahogy most én tettem átnyomott krumplipürével.  A krumplipüréhez 1 kg meghámozott és kockákra vágott krumplit főzz meg annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, majd törd át és géppel jól dolgozd össze 10 dgk vajjal, meg nem több, mint másfél dl tejszínnel. Ízesítheted persze kevés sóval és őrölt szerecsendióval. A lényeg, hogy a pürének legyen még kellő tartása, így tálaláskor átnyomhatod még egyszer a krumplinyomón. Így nem egy alaktalan massza lesz a tányérodon, hanem struktúrált kis krumplikukackák halmaza.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt gombafélével itt: Ördögszekér gomba

Olvass érdekességeket és információkat a receptben használt más alapanyagokról is: 

rozmaring , himalája só , zellerszár

 
 

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

25 dkg
csirkemell (darabokra vágva)
25 g
csirke felsőcomb (darabokra vágva)
10 dkg
Pancetta (vagy jó minőségű bacon, kis kockákra vágva)
25 dkg
ördögszekér laskagomba
1 db
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
sárgarépa (megtisztítva és darabokra vágva)
1 db
Halványító zellerszár (darabokra vágva)
4 gerezd
fokhagyma
1 dl
Fehérbor
1 doboz
Paradicsom konzerv (egészben eltett)
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
4 ek
olivaolaj
  kis
petrezselyem (tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. A húsdarabokat sózd és borsozd be ízlésed szerint, dörgöld be egy kevés olívaolajjal és tedd vissza a hűtőbe, amíg az egyéb előkészítési munkálatokat elvégzed.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. A répát, a zellerszárat és a fokhagymát érdemes gépi aprítóban apróra zúzni, így gyorsan és egyszerűen felhasználásra készen lesznek.
  4. A gomba kalapjától visszamérve kb 3 centimétert vágd le, majd vékonyan gyaluld le, a visszamaradt tönkrészt pedig vágd durvára.
  5. Egy kevés olajon pirítsd meg a pancettát, majd tedd hozzá a húsdarabokat. Pirítsd meg a húst oldalanként három percig, majd vedd ki és tedd félre.
  6. A visszamaradt serpenyő tartalmon pirítsd üvegesre a vöröshagymát az aprított rozmariggal együtt. 
  7. Adj hozzá még olajat és borítsd bele az aprított répakeveréket. Pirítsd tovább 3-4 percig, közben ízlésed szerint sózzad és borsozzad.
  8. Add hozzá a durvára vágott gombatönköket és pirítsd tovább még három percig.
  9. Öntsd fel a borral és hagyjad, hogy a folyadék fele elpárologjon.
  10. Tedd hozzá a paradicsom konzervet, az egész paradicsomokat nyomkodd szét, majd fektesd bele a félretett pirított húst és párold készre.
  11. Közben készítsd el a krumplipürét és a végén pedig egy kevés olajon pirítsd barnára a szeletelt gombát.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálald újra átnyomott krumplipürével, pirított gombaszeletekkel és egy kevés petrezselyemmel.

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 szavazat)