Volt idő. amikor a lelkes és ifjú próbálkozóknak a konyhában a Mamák (vagy az anyós) ételének ízét kellett leutánozni ahhoz, hogy családtagjaik elégedetten falatozzanak, mindenféle "beszólás" nélkül. Sokkal nagyobb a kár, mint a szerencse, de manapság inkább az áruházak polcain sorakozó üvegek tartalmának, avagy a menzán fogyasztott és megszokott ízek replikálása a feladat.
Az átlaghoz képest meglehetősen kevés savanyúságot fogyasztunk, már csak azért is, mert viszonylag kevés olyan ételt főzök, amihez egyáltalán ez lehetséges. De amikor mégis, akkor felcsendül a csemege uborkát követelő kórus hangja.
Korábban csak lekvárokat tettem el télire, idén azonban rábeszéltek, hogy legyen savanyúság is. Olyan, mint a...
Az anyóstól és/vagy a nagymamától még megkérdezhetném a titkát és talán el is árulná, de ezt a befőttes üveget itt a kezemben hiába faggatom. Tekergetem a tartalmáért, a legfőbb alapanyagokat meg is találom rajta, de a lényeget így intézi el: természetazonos aromák.
Innentől kezdve jöhet a fejtörés és ami még rosszabb, az aggodalom, hogy vajon mennyire sikerül eltalálni a bolti csemege uborka ízét. Egy hónap elteltével engedtem felbontani az első üveget, addig hagytam összeérni az ízeket. Félve, szinte becsukott szemmel vártam az eredményt...
"Apa! Ez az uborka szinte olyan, csak még finomabb!"
A recept a családi szokások, az interneten fellelhető receptek figyelembevételével és a kedvenc gyári csemege uborka cimkéjén olvashatóak alapján készült...
Bevallom, ebben az esetben (noha magam sem kedvelem, ha Édesanyám úgy mondja a receptet, hogy érzés szerint) nem tudok, csak hozzávetőlegesen irányt mutatni, de a jóízlés határán belül maradva, a várt eredményt te is el fogod érni.
Haladj egyenként és minden egyes üvegbe tegyél az adalék anyagokból a következőhöz hasonló mennyiséget:
Egy kis kapor ágacska, két-három szelet gyömbér, mokkáskanálnyi reszelt torma, három-négy szem egész bors, egy szem szegfűbors, csipetnyi őrölt kömény és borkősav, három-négy mustármag, két-három koriander mag.
Ha elkészültél az adalékok porciózásával, öntsd fel mindegyik üveget az ecetes alaplével. Zárd le az üvegeket celofán papírral és végül a zárókupakkal és már mehet is a hűvös polcra az éléskamrában.
Bízz benne, ha elég sterilen dolgoztál, már jó egy hónap elteltével nagyon finom, roppanós csemegévé válik az éléskamrádban és még a téli időszakra is a csemege uborkád megőrzi színét és állagát.
Használd, amihez csak megkívánod.