Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Húsos ételek » Disznó » Hen-Tesh-Tok-Anh recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Azaz Hentestokány kínai módra...

A magyar-kínai receptek ötlete egy munka kapcsán fordult meg a fejemben. Sok idő telt el a megvalósulásig, pedig a receptek az eredeti elképzelések szerint készültek el. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi szükség van a bevált, tradicionális receptek közel sem hagyománytisztelő átiratára... A legjobb receptnek sem árt, ha felfrissül, de ennél gyakorlatiasabb szempont volt, hogy az ételek egészségesebbek, elkészítésük pedig gyorsabbá váljanak.

Mindegyik étel hagyományos, öntöttvas wokban készült, "stir and fry" technikával. Ennek a technikának a lényege, hogy a magas hőfokra hevített wok teljes, egyenlő hőmérsékletű felületét használva az alapanyagok minden egyes darabja érintkezik a felülettel és állandó keveréssel állandó mozgásban vannak. Így gyorsan megpirulnak, kevesebb tápanyagot veszítenek. Ahhoz, hogy ez a hatás érvényesüljön ügyelni kell arra, hogy ne túl nagy adagokat pirítsunk egyszerre, különben nem mindegyik darab fog érintkezni a felülettel. Wok híján ezeket az ételeket is el lehet készíteni nagyobb serpenyőkben is, de azért a wok az igazi, érdemes beszerezni egyet.

Talán nincs is olyan messzire egymástól a magyar és a kínai konyha egymástól. Hiszen olyan könnyen és egyszerűen át lehet írni jónéhány magyar receptet kínai "nyelvre".

Nézzük csak példaképpen a Hentestokány (érdemes azonban megjegyezni, hogy a Hentestokány magyar receptjének is számtalan vrziója létezik) receptjének összehasonlítását a kínaiasodott változattal összevetve:

  • sertés lapocka = sertés lapocka
  • füstölt szalonna = helyett sonka, de van, hogy a magyar receptek is beleírják
  • csemege uborka = csemege uborka
  • vöröshagyma = vöröshagyma (csak másképp vágva
  • fokhagyma = fokhagyma
  • sűrített paradicsom = édes-savanyú szósz (ebben is van paradicsom
  • só, bors, majoranna = helyett gyömbér
  • köretként rizs = rizs

Hozzávalókban nincs is lényegi különbség, nem igaz?

Ha szereted a Hentestokányt, akkor szeretni fogod a Hen-Tesh-Tok-Anht is! Próbáld csak ki!

Hasznos linkjeim a recepthez:

Kínai édes-savanyú szósz recept

 

Nézd meg a többi kapcsolódó receptet is:

Bras-sho-wi recept

Ka-pos-tash tészta recept

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

40 dkg
sertés lapocka (vagy comb, zsírtalanítva és vékony csíkokra vágva)
15 dkg
Sonka (főtt, vékony csíkokra vágva)
8 db
csemege uborka (vékony csíkokra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (cikkekre vágva)
4 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 db
Gyömbér (2 cm-es darab, vékony csíkokra vágva)
1 egység
Kínai édes-savanyú szósz (lásd fentebb a recept linkjét)
1 csésze
Rizs (köretként)
1 1⁄2 csésze
víz
4 ek
Olaj (wokhoz való)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Készítsd el a rizst, ahogy szoktad.
  3. Amíg a rizs párolódik, hevítsd fel a wokot.
  4. Az olajban állandó kevergetés mellett pirítsd meg a vöröshagymát és a gyömbért.
  5. Add hozzá a fokhagyma szeleteket.
  6. Add hozzá a húst és pirítsd tovább 4-5 percig.
  7. Add hozzá a sonkát, pirítsd tovább két percig.
  8. Vedd lejjebb a wok hőmérsékletét és öntsd hozzá a szószt ízlésed szerinti mennyiségben.
  9. Végül add hozzá az uborka csíkokat is és további egy.két percig párold, majd azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Tálalhatod a wokban és mindenki szed magának, így hangulatos.
  2. Kiszedheted tányérokra is, akár együtt a párolt rizzsel, vagy külön, ahogy én tettem.
  3. Fogyaszthatod pálcikával vagy késsel-villával, ahogy tetszik.
Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?