Jelentése: a görög laganon szóból eredeztetve (speciális főzőedény)
Származási hely: Emilia-Romagna
Átlagos mérete: szélessége 50 mm, hossza 240 mm
Másnéven: Lasagne Riccia
Amit a Lasagne Festonate tésztáról GOCK gondol:
Ősrégi tészta, a pontos eredete a homályba vész, ami azonban biztos, hogy a XIII-ik században már írásos nyoma van a létezésének.
Mint minden alap olasz tésztafajtának, így a Lasagne formának is számtalan variációja van. Eltérnek méretükben: vannak hosszúak, közép hosszúak és rövidek, de szélében is változatosak a keskenytől az egészen szélesig. Szélei pedig lehetnek egyenesek, lehetnek fodrosak az egyik szélükön vagy akár fodrosak mindkét szélükön.
A Festonati változat viszonylag keskeny, de hosszú és mindkét szélén fodozott. A fodrok segítenek abban, hogy a tésztalapok közötti tartalmat/szószt a helyén tartsa. Ideális tésztafajta a kedvenc Lasagna recepted elkészítéséhez, de szükséged lesz egy olyan méretű sütőedényre, amibe ez a tésztafajta éppen belefér.
Még nincsen