Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Mákos tészta recept fejtetőre állítva
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Aki rajong a mákos tésztáért, az most vagy rögtön be is zárja a recept olvasgatását vagy lelkesen folytatja... Tudom én...

Ebben a mákos tésztában ugyanis nincsen mák, de cukor sem. Egy mákszemnyi sem...

Miért nevezem mégis mákos tésztának?

Túl azon, hogy hatásvadász címnek is elmegy ehhez a recepthez (lám-lám, ellestem az internetes média trükkjeiből legalább ezt az egyet...), azért ennél nyomósabb oka is van. Aki már volt olyan szerencsés és kóstolhatott fekete rizstésztát, nyilván azonnal megjegyezte: Hé! Ennek mákíze van!

Ha az íz mákos, akkor adja magát ez az egyébként igen egészséges alapanyag egy játékra. Fekete színével (ami azért megfőzve inkább mély burgundivörösbe hajlik) lehetőséget kínál a mákos tészta fejtetőre állítására. Azaz legyen a tészta fekete, (ami fogjuk rá, hogy fehéres színű szokott lenni mákos tészta esetében) és a "mák" legyen a fehér (amennyire a mákos tészta tésztájának fehérsége fehér, annyira a megpirított szezámmagra is ráfoghatjuk, hogy fehér).

A játékot fokozhatjuk azzal, hogy az ételt fehér tálon tálalva, a tányért magát pedig fekete szezámmaggal megszórva kettőssé válik a játék: Fekete-Fehér avagy Fehér-Fekete.

Az eredmény azért a meghökkentő látványon kívül is remek, azaz minden egyszerűsége ellenére nagyon finom ételt tehetsz az asztalra, ha azt a hét-nyolc percet rászánod, amennyi az elkészítéséhez kell. 

Mennyi???

Igen, jól olvastad, ehhez az ételhez nem kell több, mint hét-nyolc perc. Már ha a tésztavizet indukciós lapon, turbófokozat használatával forralod fel, azaz az egész munkára fordított időben a vízforralás a szűk keresztmetszet.

Az már csak a bónusz ebben az ételben, hogy gyorsasága, finomsága mellett még meglehetősen egészséges is. Hogy ne lenne egészséges, hiszen a "superfood"-nak becécett fekete rizsből készült tészta mellett a szezámmag a másik főszereplő. Fehérben is, meg feketében is.

Ha valaki finnyáskodik a vaj miatt (egy kis zsiradékra azért szükség van) és netán laktóz érzékeny, az használja helyette a kedvenc pótszerét, bár azért igazi vajjal az igazi. Jó hír a gluténérzékenyeknek, hogy a fekete rizstészta gluténmentes, sőt a jelen esetben használt tésztapéldány bio is.

Felteheted a kérdést, hogy miért is készítenéd mákos tészta helyett ezt!

Mert ez játékos és meghökkentő, de ennél fontosabb is érv szól mellette: ez sokkal egészségesebb, sokkal gyorsabb és egyszerűbb elkészíteni!

A végső érv pedig: ez egy igazi GOCK recept! Cool 

 

Hasznos linkjeim a recepthez: 

Nézd meg a többi mák és tészta receptemet itt: Mákos tészta

Fekete szezámmag

Szezámmag

Előkészítési idő: 
0 perc
Főzési, sütési idő: 
7 perc

Hozzávalók

40 dkg
fekete rizstészta (ne kísérletezz a kiváltásával, ez kell hozzá)
6 ek
szezámmag (szárazon megpirítva)
1 ek
fekete szezámmag (a tálaláshoz, szárazon megpirítva)
2 ek
Vaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 ek
citromlé (frissen csavarva, ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Szűrd le, öblítsd le.
  2. Forgasd össze a megolvasztott vajjal.
  3. Amíg a tészta fő, pirítsd meg a szezámmagot.
  4. Keverd össze a szezámmagot a tésztával, ízesítsd ízlésed szerint sóval, borssal és citromlével.
  5. Azonnal tálald!
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj egy adagot fehér tányérra és a tányér szabadon maradt felületét szórd meg fekete szezámmaggal.

Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?