Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Mini Lasagna "Zila formában"

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ilyen Lasagna talán nincs is, ezt a verziót a CSIKOS paradicsom chutney kedvéért hoztam össze. Eperrel édesítettem és tettem az ízét még egyedibbé. A szokásos rikotta sajtot pedig cottage cheese jellegű túróra cseréltem, mert annak íze jobban illeszkedett az elképzelésemhez. Mindezt egy klasszikus sajtszósszal öntöttem fel. 

Ha eddig a pontig nézzük, akkor ez egy rendkívül egyszerű, de nagyon-nagyon finom és különleges Lasagna a végeredmény, de nem én lennék, ha a receptet egy játékhoz készítvén megelégednék ennyivel.

Mivel ez a recept a CSIKOS játékra készült, ezért a Lasagna-t is csíkosra készítettem a tésztaválasztással. Háromszínű Pantacce tésztát használtam hozzá, ami voltaképpen egyféle Lasagnette tészta, szép fodros széllel, hogy a Mini Lasagna-m csíkossága hangsúlyozottan látszódjon. Ennyi játékosság is elég lett volna, ha... Ha már nem törtem volna a fejem régóta a Zila tortaformás sütéshez hasonló eredménnyel járó ételeken. Nem ez volt az első gondolatom annak idején, de ha már itt volt ez a játék, akkor nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy ezt a Lasagna-t is imitált Zila tortaformás megoldásban készítsem el.

Mert milyen izgalmas is az érzés, amikor először belevágsz az ételbe és a szósz kifolyik, szétfolyik, elterül, átjárja...

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

25 dkg
Pantacce Ticolore tészta (vagy valami hasonló)
10 dkg
cottage cheese túró (natúr)
3 dl
Tej
3 dkg
Vaj
3 dkg
Liszt
3 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
10 dkg
Cheddar sajt (frissen reszelve)
7 db
eper (ebből három apróra vágva, négy egészben a tálaláshoz)
10 dkg
paradicsom chutney (CSIKOS )
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
rozmaring levél (a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Kivételesen öblítsd le, hogy ne ragadjanak össze.
  2. Forrald fel a tejet a vajjal együtt. Folyamatos keverés mellett adagold bele a lisztet (rugós keverőt használj hozzá a tökéletes simaság érdekében), érd el a kellő sűrűséget, majd adagold hozzá a parmezánt és a cheddar sajt kétharmadát ugyancsak folyamatos keverés mellett. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint, majd vedd le a tűzről, tartsd melegen.
  3. Készítsd elő a formákat. Helyezz négy négyszögletes tálalóformát egy üveglapra (az üveg vágódeszkámat használom erre a célra, vágáshoz sosem). Rétegezd a kifőtt tésztákat szín szerint sorban egymásra piros-fehér-zöld sorrendben, ha a végén olasz trikolor csíkozást szeretnél, fordítva, ha magyart. A kisméretű négyszög formákkal szakítsd át a tésztarétegeket úgy, hogy a kis forma 45 fokkal elfordítva legyen a külső formához képest. Szedd ki a kiszúrt tésztát, erre nem lesz szükséged. Dugózd be az így kialakult üreget parafadugóval.  
  4. Önts rá a sajtszószból, hogy a szósz átjárja a tésztarétegeket.
  5. Oszd el a felületen a Cottage cheese típusú túrót, majd helyezd rá a következő három réteg tésztát a fenti sorrendet megismételve. Ismét töltsd fel a rétegeket sajtszósszal. Ha neked is úgy sikerül, mint nekem, akkor éppen tele lesz a formád.
  6. Helyezz egy másik üveglapot a formákra, majd egy gyors mozdulattal fordítsd meg az egészet.
  7. Távolítsd el a parafadugókat, majd 240 fokra előmelegített sütőben süsd át tíz percig.
  8. Szórd meg a maradék cheddar sajttal, majd tedd vissza, amíg a sajt éppen meg nem olvad rajta.
  9. Vedd ki a sütőből, majd tálalás előtt legalább 10 percig pihentesd.
  10. Amíg a Lasagna pihen, forrald össze a vágott epret a paradicsom chutney-val.

 

Megjegyzés:

Ha nincs kedved a formákkal játszadozni, akkor igazán gyorsan megoldhatsz mindent. Rétegezz mindent a fentiek szerint, azzal a különbséggel, hogy a végén a sajtszósz tetejére rétegezd az epres chutney-t, majd fedd be reszelt cheddar sajttal és így süsd ki egy lépcsőben.

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Először távolítsd el a külső formákat (nem árt, ha előtte késlappal fellazítod a széleket.
  2. Halszálkátlanító csipesszel (az jó erős) távolítsd el a belső formákat is. Ha ügyes vagy, minden szépen tartja a formáját.
  3. Töltsd fel az üregeket az epres paradicsom chutneyval.
  4. Óvatosan félig merítsd a szósz közepébe az egész epreket.
  5. Díszítésképpen helyezz a sarkokra egy-egy rozmaring levélkét (elvégre ez a CSIKOS chutney többek között rozmaringgal ízesített), majd helyezz rájuk a csipesszel egy-egy túródarabkát.

 

Megjegyzés:

Ha hagyományos módon készíted ezt a Lasagna-t, akkor a pihentetés után csak szeletelned kell. Egyszerűbb, csak kisebb eséllyel lesz az eredmény ilyen szépen szögletes!

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?