Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Pinzgaui sajtos nokkedli recept
Pinzgaui sajtos nokkedli
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Eredeti nevén: Pinzgauer kasnocken.

Végtelenül egyszerű ételről van szó, ami röviden nem más, mint vajban pirított nokkedli, olvasztott alpesi sajtokkal, pirított hagymával és snidlinggel megszórva. Lehetséges variációja kockákra vágott sonkával. Az étel egyszerűségében rejlik, hogy íze a ráolvasztott sajttól függ elsősorban, így ha valóban élvezetes ételt szeretnél az asztalodra tenni, akkor valóban minőségi, hegyvidéki sajtféléket használj hozzá. Lagalább két-háromféle keverékét. Hagyományosan nagyméretű vas/öntöttvas serpenyőben készítik el és abban is tálalják, ez így hangulatos.

Erre a célra kíváló helyettesítő eszköz lehet egy öntöttvas wok, nekem is ez segített.

A tálalásnál, még mindig a hegyek lenyűgöző emlékének hatása alatt, már szakítottam a hagyományokkal és a nokkedlit hegycsúcsformára halmoztam a tányéron. A hatást fokozva szeletelt hagymát pirítottam (ugyancsak nem hagyományörző módon, hiszen házigazdáink apróravágott pirított hagymával kínálták) és púpoztam vele a hegycsúcsot. A zöldellő hegyvidéki legelőt sem apróra vágott snidlinggel imitáltam, hanem a tavaszi idény slágerével, metélt medvehagymával helyettesítettem.

Az ital hozzá azonban maradt az Almdudler, ez az alpesi gyógynövényekből, családi recept alapján kreált és mind a mai napig családi kézben lévő gyártásban lévő szénsavas üdítőital. Ami igazi osztrák ikon lett már.

Rám nem jellemző módon a nokkedlit nem én dobtam össze, hanem a Lidl kényelmi termékét, a tojásos spätzle tésztáját használtam hozzá, mert kíváncsi voltam az ízére (igazán jó volt). Ha gyúrnád, itt van hozzá a recept:

40 dkg liszt

3 db tojás

kevés só

Lazán keverd össze az alapanyagokat, majd forrásban lévő sós vízbe szaggasd, de ezzel aligha árultam el valamilyen nagy főzési titkot... 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

50 dkg
nokkedli (azaz tojásos spätzle)
3 ek
Vaj
10 dkg
ementáli sajt (frissen reszelve)
5 dkg
Provolone sajt (frissen reszelve)
2 fej
Vöröshagyma (megtisztítva, majd vékonyan szeletelve)
2 ek
Liszt (én tönköly lisztet használok ilyesmire)
8 db
medvehagyma levél (vágva)
  kis
2 dl
Növényi olaj (a hagyma pirításához)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A szeletelt hagymát forgasd össze a liszttel, majd bő olajban, a serpenyő méretétől függő adagokban pirítsd meg, majd szedd ki és csepegtesd le.
  3. Hevítsd fel a wokot (vagy más serpenyőt) közepes hőfokúra, olvaszd fel a vajat, majd forgasd bele a nokkedlit és állandó keverés mellett pirítsd 3-4 percig.
  4. Szórd meg a reszelt sajtkeverékkel és jól forgasd össze, amíg a sajt viszonylag egyenletesen rá nem olvad a nokkedlire.
  5. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálald a serpenyőben, szórd meg a vágott medvehagymával, majd a pirított vöröshagymával, vagy építs nyári alpesi "hegycsúcsot": 

  1. Építs a tányérra "hegyet" a sajtos nokkedliből.
  2. Szórd meg a vágott medvehagymával, ez imitálja a zöldellő "hegyi legelő" növényzetét.
  3. A hegy csúcsát növeld a pirított hagymával, ez imitálja a kopasz, sziklás "hegycsúcsot".
Recept értékelése: 
Average: 5 (1 szavazat)