Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Jelentése: "koldustarisznya"

Származási hely: Emilia-Romagna (a forma újkori fejlesztés)

Átlagos mérete: 1 cm-es batyu átmérő

Másnéven: Fagottini, Fiocchetti

 

Amit a Sacchetti tésztáról GOCK gondol:

A KOLDÚS SÍRJA

Mint vadállat, mely halálát sejti,

A vén koldús puszták közepébe

Bujdosott, és élte maradékát

Ott a puszták közepén tevé le.

 

Holttestéhez a szegénylegények

Elvetődtek, néki gödröt ástak,

Felköték botjára tarisznyáját,

S így tüzék le a botot fejfának.

 

Ott a fa s bokor nélkűli rónán

Áll a kis domb egyszerű jelével,

S te természet, elhagyottak gyáma,

Vadvirágok- s fűvekkel födéd el.

 
(Részlet Petőfi Sándor verséből)
 
 
 
Hogyan készíthetsz Sacchetti (vagy Sacchettini) tésztát?
Nem kérdés, hogy a magad, frissen készítette friss töltött tészta messze finomabb, mint a megvásárolható, gyári készítmények. Igényel némi gyakorlatot, de ha tudsz Barátfülét készíteni, akkor menni fog a töltött tészta elkészítése is:
Gyúrd meg a tésztát, ahogy szoktad, majd nyújtsd igen vékonyra (a Sacchetti tésztánál ez különösen fontos, hiszen vastag tésztánál a zsákocska nyakánál a "csomó" túl nagy lesz és nem fő meg rendesen, ha meg igen, akkor a batyu szakad ki/málik szét főzés közben). A kinyújtott tésztából vágj ki 3-5 cm-es lapokat, a kisebből Sacchettini lesz és teheted levesbe, a nagyobból pedig Sacchettit készíthetsz. Szaggathatsz körlapokat is, így a tésztád szebb lesz, ugyanakkor nehezebb és gazdaságtalanabb az elkészítése.
Jöhet a kedvedre való töltelék, mondjuk egy kis citromlével ízesített ricotta sajt, majd a négy sarkánál felemelt tésztába a tölteléket egy csavarintással zárd be a képen látható batyu formában.

Hogyan tárold a készen vásárolt tésztát?
Legtöbbünknek nehezére esik a töltött tészta házilagos elkészítése. Annyira meg csak kevesen vagyunk szerencsések, Csomagolt töltött tésztát vásárolni egyet jelent egyféle gyorskaja fogyasztásával, ami azért idő hiányában jól jöhet. Amíg a tészta megfő (átlagosan 5-6 percről van szó a víz felforralási idején túl), addig bármilyen könnyed szószt el is készíthetsz, azaz az étel 10-15 perc alatt már az asztalodon is lehet.
Vásárlásnál ügyelj a termék lejárati idejére és amennyire lehet, gyorsan készítsd is el, egyébként meg a lejárati időig hűtőszekrényben tárolhatod.
 
Milyen szószt használj a Sacchetti tésztához?
Általánosságban igaz, hogy a választott szósz ne legyen erősen fűszerezett, határozott ízvilágú, mert az ilyenek elnyomják a töltött tészta saját jellegét. Szószokat a töltelék milyensége alapján választhatsz hozzá.
 
Attól függ, hogy mivel van töltve:
 
  • Ha mondjuk ricotta vagy parmezán sajttal, akkor könnyed paradicsomos szósz a legjobb választás hozzá, de pesto, akár tejszínes pesto is jól illeszkedik hozzá. Ezen felül teheted paradicsom alapú, a parmezán sajtosat pedig inkább zödség vagy szárnyas húsos levesekbe is levesbetétként.
 
  • Ha mondjuk sonkával és/vagy mortadellával, akkor (barnított) vajas szósz rozmariggal, zsályával és/vagy kakukkfűvel kombinálva a legjobb, de könnyed tejszínes szószok is jól kiegészítik a töltött tészta ízét.

 

 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen