Nagyon sok ismerősöm, főleg hölgyek, rendszeresen és gyakran fogyasztanak reggelire gabonapelyheket. Beleszórják egy csészébe, ráöntenek egy kis tejet és kész, már ehetik is. Ennél azért egy kis fantáziával több lehetőség rejlik a gabonapelyhekben. Fogyaszthatjuk őket sokkal változatosabban és élvezetesebben is. Egy rövid sorozat keretében mutatok pár receptet, hogyan lehet a gabonapelyheket másképp, izgalmasan beilleszteni az étrendünkbe.
Az egyik lehetőség egy csak kissé bonyolultabb reggeli fogásban rejlik. Ha minden hétköznap, a nagy rohanásban nem is, de hétvégi reggeleken érdemes, a gyakorlatoddól függően, azt a 15-20 percet rászánni erre az ételre. Izgalmas ízkombináció tevődik össze a gabonapehellyel, a spenótlevelekkel és az olvasztott brie sajttal körített egyszerű buggyantott tojás alá. A gránátalmamagok nem csak pikánssá, de színessé is teszik ezt az elegáns reggeli fogást.
A gabonapelyhek ropogósak maradnak (nem áznak péppé szét, mint tejbe áztatva) és éppen ez adja a recept izgalmasságát. Belevágsz a tojásokba, a tojássárgája lágyan szétfolyik és... Inkább készítsd el, kóstold meg, nem folytatom tovább...
Ha érdekelnek más Nestlé gabonapelyhekre épülő receptjeim is, kattints ide: Nestlé receptek
Így készítheted el a buggyantott tojásokat:
Sokan ódzkodnak tőle és sok bosszúságot okozhat a buggyantott tojás elkészítése, de ha követed ezt a leírást, akkor biztosan sikerrel jársz.
Forrald fel a víz egyik felét úgy, hogy éppen csak hogy gyöngyözzön. Ha azt szeretnéd, hogy a tojások szépen sikerüljenek, ennél jobban főzés közben sem szabad forrnia. A másik felébe dobálj jégkockákat és tartsd készenlétben.
Tegyél a vízbe két-három evőkanál ecetet attól függően, hogy egyszerre két vagy három tojást szeretnél elkészíteni. A tojásokat salátatálaló kanálba ütöttem fel, egyenként természetesen. Ügyelj arra, hogy a kanál elég nagy legyen ahhoz, hogy a felütött tojás kényelmesen beleférjen. Használhatsz kis tálkákat is akár erre a célra. Csúsztasd a vízbe óvatosan, egyenként a tojásokat. A szétfolyni igyekvő fehérjét visszaterelgetheted a helyére a kiszedő lapáttal. Fedd le és három percig hagyjad főni (akkor még a tojás sárgája folyós marad). Szedd ki a tojásokat és gyorsan rakd a jeges vízbe, ezzel a tojás főlési folyamatát megállítod, a sárgája folyóssága megmarad. Ha kicsit keményebben szereted a sárgáját, akkor hagyd benn a forrásban lévő vízben 4 percig, de annál ne tovább (hiszen főtt tojást ennél egyszerűbben is készíthetsz). Ha azt szeretnéd, hogy a tojások formája igazán szép legyen, akkor konyhai ollóval vágd őket óvatosan körbe.