Jelentése: "táplálék"
Származási hely: Liguria
Átlagos mérete: 6 mm vastag 40 mm hosszú
Amit a Trofie tésztáról GOCK gondol:
A pesto tészta…
Hagyományos, liguriai kézzel sodort tésztafajta, történelme szinte a pesto-éval forrt össze. Mondanám, hogy elválaszthatatlanok egymástól, de Magyarországon a spagetti tölti be a „mindent visz” szerepet, így ha a hazai asztalokra tekintünk, legtöbbször spagettivel párosítjuk a pesto-t is.
Valahogy így:
Csoportosítsd egy hétvégi reggelen magad köré a családod, köztük a gyerekekkel. Gyúrj egy adag gnocchi-nak való tésztát, kézzel nyújtsd jó hosszúra és nagyjából legalább fél centiméter átmérőjűre. Ne aggódj, ha a hosszúra nyúlt kígyód kör keresztmetszete nem mindenhol egyforma, pont jó az úgy… Darabold fel hozzávetőlegesen egy centiméteres darabokra és már jöhet is a család… Belisztezett tenyerükbe, éppen a csukló fölé helyezve, vegyenek egy-egy tésztadarabot. Másik kezük ujjait helyezzék rá és enyhe nyomással sodorják végig a tenyerükön. A negyedik-ötödik sodrás már a gyerekeknek is sikerülni fog. És csak így tovább… Akkor lesz tökéletes, ha a sodort tészta olyan négy centiméter hosszúra sikeredik és középen fél centi vastag marad, a két vége pedig kifliszerűen elvékonyodik.
Tradícionálisan a Gnocchi-hoz hasonlóan burgonyás tésztából készítették. Ugyancsak jellemző, hogy felhasználva a tájegység gesztenyefákban gazdag adottságait, gesztenyéből készített liszt az alapanyaga. Napjainkban azonban leggyakoribb alapanyaga a legtöbb olasz tésztáéhoz hasonlóan durum búzaliszt.