Jelentése: "kicsi szalag"
Származási hely: Lazio (Róma)
Átlagos mérete: 4 mm széles, 0,9 mm vastag
Másnéven: Fettuccini
Ami a Fettuccine tésztáról GOCK gondol:
Méreteiben szinte azonos a Tagliatelle tésztával, amely azonban Emilia-Romagna környékén honos és népszerű, olykor árnyalatnyival vastagabb annál. A szárított Fettuccine tészták tipikusan tojás hozzáadásával, durum lisztből készülnek, általában gombolyag formában szárítják meg. Felületük a gyártási metódustól függően lehet sima vagy éppen rusztikus (mint a fényképezett példány), természetesen a rusztikus felület árnyalatnyilag jobban fogja meg a szószokat.
A Fettuccine tésztát szinte bármilyen szósszal használhatod, de legjobban a húsos és halas szószokhoz illik. Neve ennek ellenére összeforrt az Alfredo krémes, tejszínes szósszal, ami nem is igazán olasz eredetű, így Olaszországban kevésbé népszerű.