Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » december » 14th » Címkék » Alapanyag » Zöldségek » Paprikák » Chile Pasilla » Pasilla paprika (Chile Pasilla)

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Nem egyedülálló, sőt általános Mexikóban, hogy másként nevezzék ugyanannak a paprikának a friss és a szárított formáját. Frissen ezt a paprikát még Chilaca Chile névvel illetik, majd ha megszárítják, lesz belőle Pasilla. Neve azt jelenti: „kicsi mazsola” nem véletlenül, hiszen ugyanolyan aszott, ráncos és édekés ízű, mint a mazsola. Hosszúkás, vékony alkatú, mérete hosszában meghaladja a 10 cm-t, ellenben nem szélesebb, mint 4 cm. Azaz szemben a „dagadt” Ancho paprikával, a Pasilla „karcsú”.

Scoville értéke: 1000-2000

Jellegzetes íze nélkülözhetetlen az autentikus mexikói ételekből. Amíg meg nem kóstolod, nem tudod, hogy mi a különbség az igazi mexikói íz és az utánzat között. Más mexikói paprikákkal együtt használva azonban az arányok függvényében kikeverheted a te saját mexikói ízedet. Ami a tiéd. Nem csak mexikói ételeknek adhatsz egyedi ízt használatával, kísérletezz bátran kedvenc ételeiddel, keverd hozzá és érezd a szembetűnő különbséget.

Különleges élelmiszerekkel foglalkozó magyar üzletek polcain megtalálhatod egészben, morzsolva vagy porrá őrölve.

Hogyan használd?

Ha morzsolva vagy éppen őrölve jutsz hozzá, akkor használd úgy, ahogy más morzsolt vagy őrölt paprikafajtákat szoktál, azonban ha egészben sikerül beszerezned, akkor így kezd a felhasználását:

  1. Az egész paprikákat száraz serpenyőben pirítsd illatosra, közben lapítsd őket a serpenyőhöz, hogy a teljes felülete érintkezzen a hőforrással. Ügyelj arra, hogy a paprika héja ne égjen meg.
  2. A megpirított paprikákat helyezd át egy tálba és öntsd fel annyi meleg vízzel, hogy ellepje azt. Áztasd addig, hogy a héja kellően felpuhuljon.
  3. A felázott paprikák csumáját távolítsd el, majd a paprikát hosszanti irányban vágd ketté és óvatosan magozd ki.

GOCK receptek Pasilla paprika felhasználásával:

Tortilla leves

 

Érdekelnek a paprika fajták? Olvass még több paprikáról érdekességeket: