Jelentése: "kis recés tollhegy"
Származási hely: Campania
Átlagos mérete: 7 mm vastag és 43 mm hosszú
Amit a Pennette Rigate tésztáról GOCK gondol:
A Penne tészta az egyik legismertebb olasz tésztafajta, ki az aki nem ismerné, nem igaz? Nevét az ősrégi, íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nem csak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson rajta.
A Penne legismertebb formája a felületén bordázott, a Penne Rigate, ennél ritkább ma már a sima felületű Penne Lisce verzió.
A Penette Rigate kissé soványabb, mint egy Penne Rigate, így fogyókúrásabb (ha ugyanannyi darabot számolsz ki a tányérodra... Méreténél fogva könnyedebb szószokban használhatod, de jó választás salátákhoz is.