Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Ptitim » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Ptitim » Ptitim Tricolori

Ptitim Tricolori

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Származási hely: Izrael
 
Átlagos mérete: 2 mm
 
Másnéven: Israeli Couscous, Jerusalem Couscous, Pearl Couscous, Piombi, Anchellini
 
 
Amit a Ptitim tésztáról GOCK gondol:
Inkább tészta, mint kuszkusz, bár a kuszkusz is tészta. Látszólag ez ellentmondásos, de az elkészítés módja feloldja az ellentmondást. Amíg a kuszkuszt csak áztatni szabad (főzve élvezhetetlen masszává válik), addig az izraeli kuszkuszt ugyanúgy lehet (sőt kell) főzni, miközben megtartja az állagát és ezzel az olasz tésztákhoz válik hasonlatossá.
Az ötvenes években fejlesztették ki Izraelben, de gyökerei visszavezethetőek az arab kultúrához. 
Legtöbbször a Fregola Sarda tésztához hasonlóan a durum lisztből készített alapanyagot gyöngyszerű, apró tésztává extrudálják, majd ezt követően nyílt lángon megpörkölik, de előfordul, hogy egyszerűen csak szárítják.
 
Színes változata nyárias, vidám hangulatot kölcsönöz a vele körített ételeknek.
 
Felhasználhatósága rendkívül változatos, használhatod hideg vagy meleg salátákban, köretként és helyettesítheted vele a rizst is. Akár azért, mert nem szereted a rizst, akár azért, hogy a megszokott, egyébként rizzsel készült ételeknek új megközelítést szeretnél adni. Az izraeli kuszkusz szerkezetének köszönhetően jól nyeli el és zárja magába az ízeket, miközben megtartja a rágható állagát.
 
Elkészítheted úgy, ahogy a tésztákat szokás, bő vízben (vagy éppen zöldség vagy húslében, akár bort is használva), vagy zsiradékban megpirítod és utána fokozatos folyadék adagolásával párolod (mintha rizottót készítenél).
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen