Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Rosmarino

Rosmarino

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "rozmaring"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Mérete: 11 mm hosszú, 3 mm széles
 
Másnéven: Orzo, Risoni, Rosamaria, Rosa Maria, Rosamarina
 
 
Amit a Rosmarino tésztáról GOCK gondol:
 
"- Mi az elnevezések alaptétele, Langdale?
- Minden dolog Isten képmása, és... hát... minden...
- Kíméljen meg a makogásától. Thornburn, maga el tudná mondani az elnevezések alaptételét?
- Minthogy minden dolog Isten képmása, következésképpen minden elnevezés az isteni név képmása.
- És mi lesz egy tárgy igazi elnevezése?
- Az az elnevezés, ami aképpen tükrözi az isteni nevet, amiképpen a tárgy maga tükrözi Istent.
- És mi az igazi elnevezés tette?
- Tárgyát felruházni az isteni erő tükröződésével."
 
Ted Chiang: Hetvenkét betű (részlet)
 
Vajon így van-e az olasz tészták neveivel? A név meghatározza a tésztát és a különböző nevek különböző tulajdonságokkal ruházzák fel azt? Akkor is, ha egyes tésztafajták, még ha küllemükben vajmi kis különbséget mutatnak, másként nevezik el azokat, akkor más tulajdonságot öltenek? 
 
A Rosmarino tészta keskeny, hosszúkás aprótészta fajta, nevét a rozmaring levélkéiről kapta. Csereszabatos az Orzo, illetve a Riso tésztával. Méreténél fogva elsősorban levesbetétként használható, azonban felhasználhatósága ennél sokoldalúbb. Használhatod még hideg vagy meleg salátákban kiegészítő alapanyagként, illetve sült tésztákban egyaránt. Gyártótól függően megjelenése szinte teljesen azonos a rizsszemekkel, kupacba halmozva legfeljebb a színe árulkodik tészta mivoltáról (sárgás árnyalata különbözteti meg a fehér rizstől). Ennek megfelelően bármilyen ételben használhatod rizs helyett, így akár köretként is megállja a helyét.
 
Nézd meg társait itt: Orzo illetve Risi
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen