Jelenlegi hely

Címlap » Rendhagyó tészták » Tésztatérkép » Rendhagyó tészták » Spätzle

Spätzle

Jelentése: "veréb"
 
Származási hely: Németország (sváb)
 
Átlagos mérete: változó
 
Másnéven: Spätzli, Knöpfle avagy specli, még inkább nokkedli
 
 
Amit a Spätzle tésztáról GOCK gondol:
Erről az elsősorban Európában elterjedt, ezerarcú tésztaféleségről nem mindenki hallott, de ha azt mondom, hogy nokkedli? Úgy már azért az egyébként sváb felmenőkkel is bíró párom is ismeri. 
 
Mit keres egy ennyire mélyen német (sváb) gyökerekkel bíró tésztaféleség az olasz tésztaféleségek között? Dél-Tirol olaszországi részén éppúgy elterjedt, mint a határ másik oldalán (hiszen a gasztronómia határtalan). 
 
De mitől veréb? Látszólag nem hasonlít rá és mégis... Képzeld csak el a tenyereid közt formált, frissengyúrt tésztát. Csukd be a szemed és könnyen képzelheted a forma alapján, hogy egy kismadár testét tartod a kezedben. Hogy miért pont veréb? Ez a tészta egyszerű és igénytelen, nem véletlenül szegény régióban született és terjedt el... Tehát veréb.
 
Klasszikusan házi készítésű tésztaféleség, de kapható szárított formában is. 
 
A készítés módja szerint változik megjelenése is. Hagyományosan készítik kisméretű vágódeszkáról fémlappal szaggatva, ahogy elterjedt eszköz a Magyarországon is minden konyhafiókban fellelhető nokkedli szaggató, de létezik ennek körkörös mozgású változata is. A vékony és hosszú nokkedliket pedig egy a krumplinyomóhoz hasonló eszközzel is készíthetik.
 
Felhasználhatóságának csak a fantázia szab határt. Helye van és lehet levesekben, köretként szinte bármihez, vagy önálló ételként valamilyen szósszal vagy bármi mással (például tojással és akkor már a közismert tojásos nokkedlinél tartunk).
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen