Jelenlegi hely

Címlap » Tésztatérkép » Rendhagyó tészták

Rendhagyó tészták

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Ebbe a csoportba sorolom azokat a nem feltétlenül olasz tésztákat, melyek nem besorolható, rendhagyó formákban és/vagy ízesítéssel készülnek. 

Jelentése: "veréb"
 
Származási hely: Németország (sváb)
 
Átlagos mérete: változó
 
Másnéven: Spätzli, Knöpfle avagy specli, még inkább nokkedli
 
 
Amit a Spätzle tésztáról GOCK gondol:
Erről az elsősorban Európában elterjedt, ezerarcú tésztaféleségről nem mindenki hallott, de ha azt mondom, hogy nokkedli? Úgy már azért az egyébként sváb felmenőkkel is bíró párom is ismeri. 
 
Mit keres egy ennyire mélyen német (sváb) gyökerekkel bíró tésztaféleség az olasz tésztaféleségek között? Dél-Tirol olaszországi részén éppúgy elterjedt, mint a határ másik oldalán (hiszen a gasztronómia határtalan). 
 
De mitől veréb? Látszólag nem hasonlít rá és mégis... Képzeld csak el a tenyereid közt formált, frissengyúrt tésztát. Csukd be a szemed és könnyen képzelheted a forma alapján, hogy egy kismadár testét tartod a kezedben. Hogy miért pont veréb? Ez a tészta egyszerű és igénytelen, nem véletlenül szegény régióban született és terjedt el... Tehát veréb.
 
Klasszikusan házi készítésű tésztaféleség, de kapható szárított formában is. 
 
A készítés módja szerint változik megjelenése is. Hagyományosan készítik kisméretű vágódeszkáról fémlappal szaggatva, ahogy elterjedt eszköz a Magyarországon is minden konyhafiókban fellelhető nokkedli szaggató, de létezik ennek körkörös mozgású változata is. A vékony és hosszú nokkedliket pedig egy a krumplinyomóhoz hasonló eszközzel is készíthetik.
 
Felhasználhatóságának csak a fantázia szab határt. Helye van és lehet levesekben, köretként szinte bármihez, vagy önálló ételként valamilyen szósszal vagy bármi mással (például tojással és akkor már a közismert tojásos nokkedlinél tartunk).
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

FELTÖLTÉS ALATT!!!

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Ami a Paprikás tésztáról az eszembe jutott:

A látványt felesleges ecsetelnem, hiszen a fényképek, ha nem is képesek teljesen hűen visszaadni ennek a tésztának a harsány pirosságát, azért mégis érzékelhetően mutatják, hogy ez a tészta főszerepet követel magának a tányérodon.

Az illata azonban egyáltalán nem látszik a képen... Felbontod a csomagolását és az az ismerős csodás paprika illat árasztja el az orrodat, mikor egy egy nemes fűszerpaprika csomagolását nyitod meg. Becsukod a szemed is, hogy csak ezt a finom illatot élvezd egy pillanatig...

A tésztafajtához ajánlott recept::