Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Stelline

Stelline

Jelentése: "csillagocskák" (az olasz stella szóból képezve)

Származási hely: Észak-Olaszország

Átlagos mérete: 5 mm

Másnéven: Stellini

 

Amit a Stelline tésztáról GOCK gondol:

"Kisiskolás koromban télen esett a hó. Nem a könyvekben, hanem a valóságban. Legalább egyszer a tél folyamán nagy hó is esett. Emlékszem a legnagyobbra. Azon az délutánon komoly havazás kezdődött. Édesapám óránként vette magára a nagykabátot, hogy eltakarítsa a havat a kerti járdánkról és a gyalogjárda kerítésünk elő futó szakaszán. Nem érezhette magát egyedül, a szomszédok is az utcán serénykedtek. Estére a hótakaró vastagsága elérte az egy métert. A járdáról ellapátolt hómennyiséget az árokban halmozták fel, így a hótömeg még nagyobbnak látszott az utcákra merészkedőknek. Reggelre elállt a havazás. Édesanyám melegen felöltöztetett, hátamra segítette a táskámat és kivételesen elkísért a pár saroknyira lévő iskoláig. Álmélkodva néztem a fölém tornyosuló hófalak szegélyezte járatokat a nagy fehérségben. Olyan kicsinek éreztem magam...

Ha felnézel az égre egy derűs éjszakán, apró, fényes csillagok milliárdjai pöttyözik a sötétséget. Innen nézve aprók ezek a csillagóriások. Onnan nézve a mi méretünk a semmivé töpörödik. 

Kicsik vagyunk."

A Stellini ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik egészen a középkorig. A csillagok ágainak száma változó, lehet öt, hat vagy akár nyolc is, de ami mindegyiknél azonos, hogy a csillag közepe lyukas. A tésztacsillag Univerzumban a Stelline a legkisebb méretű csillag.

Napjainkra elsősorban levesbetét tésztává lett, de elvétve találkozhatsz vele tésztasalátákban is. A betűtészta helyetteseként gyermekeink figyelmét terelhetjük el az étkezés "gyötrelmeiről", ha kanalukban a csillagocskákat számolgatják.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen