Ahol a 66-os út véget ér…
Már végigjártad a kavargó tömegben a számtalan utcai árust, kiélvezted a hely sajátos hangulatát, megcsodáltad a közszemlére kitett izomgyúrókat a parton és jómagad is görkorcsolyáztál a végtelenségbe nyúló parti sétányon pár kilométert az Óceán partján. Túl vagy a Take-Away pizzádon, megküzdöttél a szemtelen parti sirályokkal is. Betérsz a hőség elől egy légkondícionált partmenti kávézóba. Az asztalon hirdetést találsz egy számodra még ismeretlen italról. Jön a pincérlány és ráböksz a hirdetésre, ezt kéred, mert ingyen kapsz belőle egy másik üveggel is. A párodnak is.
Belekortyolsz a jéghideg italba. Ismeretlenül ismerős íz. Ízlik. Forgatod az üveget, olvasgatod rajta a szöveget: Apple cider...
Egy kis Cider-történelem
Valahogy így kezdődött az ismeretségem ezzel az itallal ezelőtt húsz évvel, egy hosszúra nyúlt vasárnapon a Santa Monica Pier kavalkádjában. A hely immár több mint száz éves, az ital azonban ezredéves múltra tekint vissza. Nekem akkor ott újdonság volt, de hamar a kedvenc italommá vált.
Már a római megszállók is megkóstolhatták a cider ősét Britanniában (állítólag Julius Cézár-nak is ízlett, még az is lehet, hogy pont emiatt időztek el egy csöppet a római megszállók a szigeten), de igazán elterjedt itallá a normann megszállás után vált. A klimatikus viszonyok azon a vidéken már nem kedveznek a szőlőtermelésnek, annál inkább az almafák burjánzásának, így nincs mit csodálkozni azon, hogy a nép itala a bor helyett hamar a cider lett. Az őshonos almafák mellett megjelentek az Normandiából származó új almafajták. A XIV. századra már Anglia legtöbb vidékén széles körben elterjedt az almatermesztés. Mindamellett, hogy az almával főztek és sütöttek is, de az almatermés zömét cider készítésére használták. Olyannyira népszerű lett, hogy a XVIII-ik században már a munkások bérét részben ciderben fizették ki (ha már úgyis a kapott bérből azt fognak venni), bár ezt a fizetési módot a XIX-ik században be is tiltották (Truck Act of 1887).
Cider
Sokan nem ismerik, noha fogyasztása már Magyarországon is egyre népszerűbb, amivel követjük a cider fogyasztás világszerte megmutatkozó reneszánszát . Anyósom például már csak a kiszerelése miatt is olykor összecseréli a sörrel, bár megjegyzi, hogy fura íze volt...
Mi is ez az ital? Sör vagy bor? Igazából mindegyik, de egyik sem.
A hivatalos meghatározás szerint: almalé (vagy körtelé, de azt inkább Perry-nek illik hívni) fermentációjával (klasszikus metódusban tölgyfahordóban érlelik) készítik, hozzáadott alkohol nélkül. Cukor és almalé a fermentáció után is belekeverhető. A legtöbb cider fajta szénsavval dúsított.
Ahány cider, annyi íz. A felhasználható almafajták száma magas, ezek kombinációja nagy teret enged a gyártóknak arra, hogy kialakítsák a saját italuk egyedi ízét, de általánosságban elmondható, hogy azok az almafajták a megfelelőek, melyeknek magas a csersav tartalmuk. A teljesség igénye nélkül ilyenek például: Red Delicious, Green Delicious, Fuji, Jonagold, Granny Smith, McIntosh, Pink Lady, Sweet Coppin, Court Royal Dabinett, Yarlington Mill, Crimson King. A gyártók jellemzően egyszerre több almafajtát használnak fel, így a savanykás, édes, keserédes ízű fajták keverékéből alakul ki az a bizonyos jellemző cider íz: enyhén édes, kellemesen savanykás, picit keserű, de nagyon üdítő.
A cider alkoholtartalma 1,5-8,5% között mozog, a legjellemzőbb a 4,5% alkaholtartalom. Főleg Amerikában létezik a cider alacsony alkohol tartalmú variációja is, aminek alkoholtartalma kevesebb, mint 1,2%. Ennek íze gyakorlatilag alig különböztethető meg az alma juice-tól.
Miért Somersby cidert használok?
A cider kedvelőknek aligha kell bemutatni, hiszen Magyarországon már a legkedveltebb cider itallá vált. Gyümölcsös íze nem csak jégbehűtött finomság számomra főleg a forró nyári (manapság már tavaszi/őszi is) időszakban, de konyhai alapanyagként is karakterisztikus ízt ad az ételeknek.
Nem mellesleg párom csak ezt szereti…
A száraz tények szerint ebben a ciderben 4,5% az alkoholtartalom, az ital 17,5% valódi almalevet tartalmaz, ami részben fermentált almalé, részben később hozzáadott almalé. Cukor és egyéb természetes ízesítő anyagok hozzáadásával készült, de nem tartalmaz nem természetes édesítő, ízesítő vagy színezék anyagokat. A termék minden egyes 1 deciliterjében 55 kcal energiatartalom van.
Mint minden ciderre, így a Somersby ciderekre is jellemző, hogy a feldolgozás után is az almalé megőrzi magas antioxidáns tartalmát, így fogyasztása nem csak kellemes, de egészséges is.
GOCK receptek cider felhasználásával: