Szereted a mexikói konyha ízeit?
Ha a válaszod igen (és ezzel alighanem nem vagyok egyedül) és szereted az autentikus ízeket, akkor szükséged lesz ennek a paprikafajtának a beszerzési lehetőségét felkutatnod.
Frissen nem érdemes keresned, azonban szárítva különböző formákban lelheted fel:
Magáról a paprikáról
A Guajillo paprika Mexikóban (és az Egyesült Államokban) az Ancho után a második leggyakrabban használt szárított paprikafajta, így joggal tekinthető alapvető alapanyagnak a mexikói konyhában. Színe mély tónusú vörösbarna, húsa vékony. A héja fényes és selymes tapintású, szárítva megkeményedik és ráncossá válik. Hossza elérheti a tíz centimétert, míg szélessége két centiméter körüli. Íze egyedien összetett, enyhén gyümölcsös, a zöld tea ízéhez is hasonlítható.
Leggyakrabban szószt készítenek belőle, de a Guajillo paprikából készült pesztóval bedörzsölhetsz elsősorban halakat vagy húsokat is. Kitűnő leves alapanyag, de meghatározó íze jelen van a különböző Salsákban, a mole szószokban és nem utolsó sorban chilik készítéséhez is kiváló választás. Gyakran keverik más mexikói paprikafajtával, így az étel íze még egyedibbé tehető.
Scoville értéke: 2500-5000
Hogyan használd?
Ha morzsolva vagy éppen őrölve jutsz hozzá, akkor használd úgy, ahogy más morzsolt vagy őrölt paprikafajtákat szoktál, azonban ha egészben sikerül beszerezned, akkor így kezd a felhasználását:
GOCK receptek Guajillo paprikával: