Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Őszi vegyes gyümölcsleves recept
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Őszi, mert van benne őszibarack.  A húsos somnak, ami szintén csak ősszel elérhető, köszönhetően színe meggylevesesen herceglányos. Pikáns ízét a harmadik gyümölcs (ananász) mellett a gyömbér biztosítja némi fahéj társaságában. A húsos som méltatlanul ritka bogyó lett, pedig frissen fogyasztva is igen finom és értékes tápanyagokkal teli, de lekvár és szörp alapanyagnak is kiváló. Ahogy a szokásos lekvárfőzés melléktermékeként remek meggyhelyettesítő is vált belőle. Hátránya is van: kimagozni nem éppen egyszerű és gyors feladat.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Érdekességeket olvashatsz a fahéjról és eldöntheted, hogy ceyloni avagy kínai fahéjat használsz itt: Fahéj

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

50 dkg
húsos som (fele kimagozva)
4 db
őszibarack (kimagozva, meghámozva és darabokra vágva)
1⁄2 db
ananász (friss, megtisztítva, darabokra vágva)
1 db
Gyömbér (2cm-es, meghámozva és kis darabokra vágva vagy 1 tk őrölt)
1 tk
Fahéj (őrölt )
2 dl
Tejszín (vagy görög joghurt)
4 ek
Nádcukor
1 l
víz
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve, ízlés szerint)
1 ág
menta (díszítéshez)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Főzd meg a vízben a kimagozott somot, a barack és az ananász felét a gyömbérrel együtt. 
  3. Ízlésed szerint ízesítsd a cukorral és a fahéjjal.
  4. A puhára főtt gyümölcsöket botmixerrel pépesítsd, majd öntsd fel a tejszínnel, tedd bele a maradék gyümölcsöket és főzd készre.
  5. Ízlésed szerint ízesítsd a lime kicsavart levével, ha kell még, cukorral.
  6. A levest tedd hűtőszekrénybe és teljesen hűtsd le.
Ötletek a tálaláshoz: 

Mentalevéllel díszítheted a kihűtött és tálalt levest.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?