Régebben jártam sokfelé szerte a világban. Akár mint túrista, akár üzleti úton. Akárhol is jártam, mindig igyekeztem a helyi gasztronómia legalább egy kis darabkáját megismerni. Már nem járom a világot, hacsak...
A gyerekek síelni tanulnak. A szülők ilyenkor síelésben másodvirágzásukat élik. Igaz, háttérbe szorul a lejtőkön szabadon vágtázás élménye. Követjük a gyerekeket. Tanítjuk a gyerekeket. Aki hozzánk hasonlóan éppen a gyerekeit tanítja síelni, az pontosan tudja, hogy a gyerekek fejlődését végigkísérni, látni, ahogy egyre magabiztosabban siklanak le a havas lejtőkön és veszik a kanyarokat, az semmivel sem kevésbé élvezettel teli, sőt...
Élvezzük a hazai síterepek adottságait is, de nem tagadjuk, mennyire várjuk, hogy az Alpok magas hegyein síelhessünk. Nem is annyira a felvonók vagy éppen a sípályák hossza és minősége miatt, hanem lenyűgöz bennünket a látvány, ami körbevesz bennünket a lesikláskor. A síterepek éttermei esténként más izgalmat kínálnak. Érdemes egy-egy, a hagyományos "túristaetető" kínálatán felülemelkedő, valóban a tájegységre jellemző helyi sajátosságokat kínáló éttermek étlapjára rátekinteni.
Találhatsz igazi gyöngyszemeket, mint például ezt az olasz Alpok környékén fellelhető végtelenül egyszerű, bár annál finomabb ételt: Pizzoccheri alla Valtellinese.
A dallamos név legyszerűsítve sajtos kelkáposztás tésztát takar. Ha találsz hozzá ilyen tésztafajtát (én találtam) a hazai üzletek polcain, feltétlenül készítsd el ezt az ételt. Akár azért, hogy emlékeket idézz vele, akár kedvcsinálónak, vagy csak mert gyorsan és egyszerűen szeretnél finom tésztaételt készíteni. Némi vállalkozó szellemmel magát a tésztát is elkészítheted otthon, frissen is. Megéri.
A recept egyik legfontosabb alapanyaga a sajt, mondhatni, az étel gazdagon sajtos. Ezért mindenképpen használj hozzá valamilyen alpesi sajtfélét, gruyere sajt az igazi, ha minden kötél szakad, akkor jó lesz az emmentáli is (de ne cseréld le trappista sajtra).
Hasznos linkjeim a recepthez:
A receptben használt tésztafajta: Pizzoccheri
Ha otthon készítenéd el magát a tésztát is, használd ezt a receptet:
Gyúrd össze a tésztát, majd nyújtsd kb 1 mm vastagra. Nyilván úgy kényelmes, ha tésztakészítő gépet használsz. Majd vágd kb. 1 cm széles, kb. 7 cm hosszú csíkokra, azaz készíts belőle rövidre vágott szélesmetéltet.
Csak szedjed...