Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Alpesi káposztástészta recept
Alpesi káposztástészta
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Régebben jártam sokfelé szerte a világban. Akár mint túrista, akár üzleti úton. Akárhol is jártam, mindig igyekeztem a helyi gasztronómia legalább egy kis darabkáját megismerni. Már nem járom a világot, hacsak...

A gyerekek síelni tanulnak. A szülők ilyenkor síelésben másodvirágzásukat élik. Igaz, háttérbe szorul a lejtőkön szabadon vágtázás élménye. Követjük a gyerekeket. Tanítjuk a gyerekeket. Aki hozzánk hasonlóan éppen a gyerekeit tanítja síelni, az pontosan tudja, hogy a gyerekek fejlődését végigkísérni, látni, ahogy egyre magabiztosabban siklanak le a havas lejtőkön és veszik a kanyarokat, az semmivel sem kevésbé élvezettel teli, sőt...

Élvezzük a hazai síterepek adottságait is, de nem tagadjuk, mennyire várjuk, hogy az Alpok magas hegyein síelhessünk. Nem is annyira a felvonók vagy éppen a sípályák hossza és minősége miatt, hanem lenyűgöz bennünket a látvány, ami körbevesz bennünket a lesikláskor. A síterepek éttermei esténként más izgalmat kínálnak. Érdemes egy-egy, a hagyományos "túristaetető" kínálatán felülemelkedő, valóban a tájegységre jellemző helyi sajátosságokat kínáló éttermek étlapjára rátekinteni. 

Találhatsz igazi gyöngyszemeket, mint például ezt az olasz Alpok környékén fellelhető végtelenül egyszerű, bár annál finomabb ételt: Pizzoccheri alla Valtellinese.

A dallamos név legyszerűsítve sajtos kelkáposztás tésztát takar. Ha találsz hozzá ilyen tésztafajtát (én találtam) a hazai üzletek polcain, feltétlenül készítsd el ezt az ételt. Akár azért, hogy emlékeket idézz vele, akár kedvcsinálónak, vagy csak mert gyorsan és egyszerűen szeretnél finom tésztaételt készíteni. Némi vállalkozó szellemmel magát a tésztát is elkészítheted otthon, frissen is. Megéri.

A recept egyik legfontosabb alapanyaga a sajt, mondhatni, az étel gazdagon sajtos. Ezért mindenképpen használj hozzá valamilyen alpesi sajtfélét, gruyere sajt az igazi, ha minden kötél szakad, akkor jó lesz az emmentáli is (de ne cseréld le trappista sajtra).

Hasznos linkjeim a recepthez:

A receptben használt tésztafajta: Pizzoccheri

Ha otthon készítenéd el magát a tésztát is, használd ezt a receptet:

  1. 20 dkg hajdina liszt
  2. 10 dkg durum búzaliszt
  3. 1 db tojás
  4. víz, amennyit felvesz
  5. só, ízlés szerint

Gyúrd össze a tésztát, majd nyújtsd kb 1 mm vastagra. Nyilván úgy kényelmes, ha tésztakészítő gépet használsz. Majd vágd kb. 1 cm széles, kb. 7 cm hosszú csíkokra, azaz készíts belőle rövidre vágott szélesmetéltet.

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

1 fej
kelkáposzta (kisebb fej négyfelé vágva, torzsáját eltávolítva, mad vékony csíkokra vágva)
4 db
Burgonya (nagyméretű, meghámozva, majd kockákra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 tk
zsályalevél (morzsolt)
10 dkg
Vaj
20 dkg
gruyere sajt (vagy emmentáli sajt, frissen reszelve)
10 dkg
Cheddar sajt (vörös, frissen reszelve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Főzd meg a tésztát, ahogy az a csomagolásán található (ha házi tésztát szeretnél hozzá, akkor készítsd is el). Tegyél el egy kevés főzőlevet, tartsd forrón.
  2. Közben gőzpárolóban készítsd el a krumplit 14 perc alatt 100 Celsius fokon párolva, négy perc elteltével tedd a gőzpárolóba a csíkokra vágott kelkáposztát is (ha nincs gőzpárolód akkor vízben). 
  3. Közben olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a fokhagymát a zsályával együtt, sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  4. Amint készen van minden, előmelegített keverőtálban nagyon gyorsan keverd össze a tésztát a káposztával, a krumplival és a sajttal. Öntsd rá a fűszeres, forró vajat és jól keverd össze. Adagolj hozzá forró tésztafőző levet tetszésed szerinti mennyiségben. Fontos, hogy a sajtok a többi alapanyag hőjétől megolvadjanak, így nagyon gyorsan kell tevékenykedned.
  5. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Csak szedjed...

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve