Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Alpesi sajtos makaróni recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A világ egyik legközkedveltebb étele a sajtos makaróni, avagy ahogy máshol hívják: Mac and Cheese. Az alpesi verzió svájci eredetű, több évszázados múltra tekint vissza. Korábban inkább sajtos krumplinak is hívhatták volna, hiszen a tészta "csak" az 1800-as években jelent meg az ételben. Síterepek hüttéiben és éttermeiben Älpermagronen néven keresd (a szóösszetételben az első tag aligha szorul magyarázatra, a második tag pedig a makarónit takarja svájci németséggel).

Az ételnek igen sok köze van a híres-hírhedt alpesi tehenekhez, minősége nagyban függ a felhasznált sajtféléktől, mindenképpen karakteres, alpesi sajtfélékkel készítsd el, lehetőleg legalább kétféle keverékével.

Mint az ilyen recepteknek általában, számtalan verziója van. Készítheted húsmentesen, vagy adhatsz hozzá bacont, esetleg még sonkát is. Vághatod a krumplit szeletekre, vagy kockákra, akár még a héját is rajta hagyhatod. Főzheted a krumplit a tésztával (azért ennek van egy kis kockázata) vagy külön. A karamellizált hagymát össze is keverheted mindennel avagy tehetsz belőle külön az aljára, meg a tetejére is. Használhatsz hozzá csak tejet, természetesen az sem nagy gond, ha éppen nincs otthon friss, alpesi tehén adta tejed, jó lesz hozzá a 3,5 %-os tej is, ha meg tejszínt is teszel hozzá, el nem ronthatod. Bátrak készíthetik ősi módon, bográcsban, ha olyan puhány vagy mint én, akkor jó lesz hozzá a sütő is. sőt, a sütőt akár el is hagyhatod. Hagyományőrzők kínáljanak hozzá almaszószt, de nekem úgy nem jött be.

Variáld hát kedvedre!

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Szívesen megtekintenéd más, az Alpok környékéről származó híres, de köznapi ételreceptjeimet? Kattints ide: Alpesi receptek

A receptben használt tésztafajtáról itt találhatsz információkat: Maccheroni

Vagy válassz más, hasonló tésztafajtát innen: Rövid csőtészták

Bizonytalan vagy, kattints ide: Hogyan főzz helyesen tésztát?

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

40 dkg
Maccheroni tészta (vagy valamilyen más, rövid csőtészta)
2 fej
Vöröshagyma (nagy, megtisztítva és vékonyan szeletelve)
2 db
Burgonya (nagy, vagy három kisebb, meghámozva és kis kockákra vágva vagy szeletelve)
20 dkg
gruyere sajt (vagy ementali sajt, frissen reszelve)
5 dkg
Provolone sajt (frissen reszelve)
15 dkg
Bacon (kockákra vágva)
2 dl
Tejszín
3 dl
Tej
10 dkg
Vaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Szerecsendió (frissen reszelve)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam, a sütőt melegítsd elő 230 Celsius fokra.
  2. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
  3. Közben  egy serpenyőben a vaj felében pirítsd meg a bacont.
  4. Add hozzá a hagymát és karamellizáld meg.
  5. Közben a burgonyát sós vízben főzd meg, én gőzpárolóban készítettem el: 100 Celsius fokon 12 perc alatt pároltam puhára.
  6. Ha kész, jól keverd össze a burgonyát, a szalonnás hagymát és a tésztát.
  7. A maradék vajjal együtt forrald fel a tejszín és a tej keverékét, szórd bele a sajtokat, sózzad, borsozzad ízlésed szerint. Ízesítsd a reszelt szerecsendióval.
  8. Ha kész keverd a tésztához és öntsd az egészet egy hőálló, kivajazott sütőtálba, majd a sütőben 12 perc alatt süsd készre.
  9. Ha készen van. legalább 10 percig pihentesd, mielőtt tálalnád.
Ötletek a tálaláshoz: 

Csak szedjed vagy ha kellően kihűlt, vágd kockákra.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?